ABD ile Taliban arasında tarihi anlaşma

Taliban hareketi, bir hafta önce tek taraflı olarak “şiddeti azaltma” süreci başlatmıştı. Taraflar, ateşkese uyulması halinde 29 Şubat’ta bir anlaşma imzalanacağını açıklamışlardı.

Amerikan ve Afgan hükümetlerinin yaptıkları ortak açıklamaya göre Katar’ın Doha kentinde Taliban hareketi ile Washington arasında anlaşmaya imza atıldı.

Anlaşma çerçevesinde 135 gün içerisinde ABD ve İttifakları Afganistan’daki asker sayısını 8 bin 600’e düşürecek. Kalan güçler de 14 ay içerisinde çekilecek.

Anlaşma kapsamında ayrıca taraflar arasında sayılarının binlerce kişi olduğu belirtilen tutuklu takası da yapılacak.

ABD-Taliban anlaşması, 10 Mart’tan itibaren Afgan hükümeti ile Talibanlar arasında da barış müzakerelerinin başlamasını öngörüyor. Anlaşma bu açıdan henüz biçimi ve çerçevesi belirsiz olan barış sürecinin başlangıcını ifade ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Doha’da yaptığı açıklamada Talibanları “El Kaide bağlarını koparma taahhüdüne sadık kalmaya” çağırdı. Pompeo, Talibanlar sözlerini tutmazsa ABD’nin “anlaşmayı iptal etmekte tereddüt etmeyeceğini” bildirdi.

ABD ile Talibanlar, bir yılı aşkın bir süredir Katar’ın arabuluculuğunda müzakere ediyordu. Bir çok kez müzakereler dursa da, sonra yine devam etti. Anlaşma metni ABD’nin müzakerecisi Zalmah Khalilzad ile Talibanların siyasi büro şefi Abdul Gani Baradar tarafından imzalandı. Bu anlaşma ile ABD’nin 18 yıllık savaş ve işgal ardından güçlerini çekmeye başlaması gerekecek.

ABD-Taliban anlaşması, barış umudu ve belirsizlik

EN SON EKLENENLER