Irak’taki gösterilerde yine kan aktı

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Mussenna, Missan, Zikkar, Divaniye ve Nasıriye başta olmak üzere birçok kent, ilçe, kasaba ve köyde 1 Ekim’de başlayan hükümet karşıtı gösteriler, 6. ayına girdi.
Göstericilerin talebi üzerine 29 Kasım’da istifa eden Başbakan Adıl Abdulmehdi’nin yerine yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’nin, kabinesini üç gün önce güvenoyuna sunması gerekirdi. Başta Kürtler ve Sünniler olmak üzere birçok kesim Allavi’nin bakanları tayin etme yöntemine karşı çıktığından ötürü bir anlaşma sağlanmadı ve kabinenin güvenoyuna sunulması 3 gün ertelendi.
Allavi, yeni hükümeti kurmak için görev aldığı ilk gün yaptığı açıklamada, göstericileri desteklediğini, talepleri yerine getirmek için görevi aldığını söylemişti. Allavi, kabinesini açıklarken en geç bir yıl içinde erken seçime gidileceği şeklinde de göstericilere mesajlar verdi. Ancak buna rağmen göstericiler, yeni hükümeti kurma görevinin Muhammed Tevfik Allavi’ye verilmesine karşı çıktı.

1 GÖSTERİCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Gösterilerin yeniden arttırılarak başladığı yerlerin başında başkent Bağdat geldi. Göstericiler, Bağdat’ta konumlandığı Hillah, Tahrin ve Sinek Köprüsü ile meydanında güvenoyuna sunulmak istenen hükümete karşı çıkmak için eylemlere başladı.
Irak güvenlik güçleri ve federal polisi ise göstericilere müdahale etti ve çatışma çıktı.
Çatışmalarda 1 göstericinin yaşamını yitirdiği, 14 göstericinin ise yaralandığı açıklandı.

GÖSTERİCİLERDEN UYARI

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Irak Bağımsız Yüksek İnsan Hakları Komiserliği Üyesi Fazıl Gırari, Bağdat’taki Hıllani Meydanı’nda dün göstericiler ile güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmada 1 göstericinin öldüğünü ifade etti. Gırari, aynı yerde 14 göstericinin de yaralandığını kaydetti.
Bağdat’taki gösterilere öncülük eden aktivistlerden Cemil Katib, protestocuların karşı çıkmasına rağmen hükümeti kurma görevinin Muhammed Tevfik Allavi’ye verildiğini belirterek, yeni kabinenin parlamentodan güvenoyu alması halinde tüm vilayetlerde gösterilerin yeniden şiddetleneceği uyarısında bulundu.

500’Ü AŞKIN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Şu ana kadar 500’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi. Yaklaşık 31 bin gösterici yaralandı. 56 gösterici de kimliği belirsiz kişilerce gösterilere öncülük ettikleri gerekçesi ile hedef alınarak öldürüldü. Gösterilerin başladığı günden bu yana 26 kişi kaybedildi.

EN SON EKLENENLER