1960’lı yıllarda 4 sterline alınan Van Gogh tablosu 15 milyon euroya satışa çıkarıldı

Getty ImagesLisbon’daki Van Gogh sergisinden

Hollandalı ünlü ressam Vincent van Gogh’un, bir İngiliz tüccar tarafından 1960’lı yıllarda 4 sterline satın alınan tablosu, Maastrich’teki TEFAF Sanat Fuarı’nda 15 milyon euroya satışa çıkarıldı. Çiftlik evi ile bir çiftçi kadının yer aldığı tuval üzerine yağlı boya tablo 1885 yılında tamamlanmış. İngiltere’nin başkenti Londra’daki Dickinson’un kataloğunda yer alan resim, van Gogh tarafından, doğduğu eyalet olan Noord Brabant’ta çizilmiş.

Resim, ilk kez 1960’lı yıllarda İngiltere’deki bir ev müzayedesinde ortaya çıkmış. Bir İngiliz tüccar, kime ait olduğunu bilmediği tabloyu 4 sterline satın almış.

İngiliz tüccarın, dükkanının vitrininde sergilediği tablo, birkaç ay sonra bir İtalyan gazetecinin dikkatini çekmiş. Resmi, 45 sterline satın alan İtalyan gazeteci, van Gogh tarzını çağrıştırdığını düşünerek, onu bir küratöre göstermiş.

Resmin gerçek bir van Gogh eseri olduğunun ortaya çıkması üzerine, tablo Amerikalı sanat koleksiyoncularına satılmış.

Getty ImagesVincent van Gogh’un ünlü ‘Patates Yiyenler’ tablosu

Galerinin yöneticisi Emma Ward’a göre, tipik Brabant çiftliği görüntüsünün yer aldığı resim, van Gogh’un Patates Yiyenler tablosu gibi eşsiz bir çalışma.

Resim, 1985 yılında 264 bin sterline el değiştirmiş. Yıllar geçtikçe daha da değerlenen van Gogh tablosu, 2001 yılında 1,7 milyon dolara el değiştirmiş.

Resim, Hollanda’nın Maastricht kentindeki TEFAF Sanat Fuarı’nda, 15 milyon euro bedelle satışa sunulacak. Resmin yer aldığı sergi, özel davetliler için Perşembe ve Cuma günleri düzenlenecek.

Getty ImagesHollanda’nın Maastricht kentindeki TEFAF Sanat Fuarı’nda koronavirüs nedeniyle önlemler alınıyor

Sergi, Sanat fuarının gerçekleştiği 7-14 Mart tarihleri arasında açık kalacak. Fuarda, van Gogh’un 1886’da Paris yakınlarındaki Boulogne parkında yürüyen insanları konu alan bir başka çalışması da satışa sunulacak.

Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden 70 bin kişinin ziyaret ettiği TEFAF Sanat Fuarı’nda koronavirüs salgını nedeniyle ek hijyen önlemleri alındı.

EN SON EKLENENLER