Pinar Fidan Adlı Kadının Aleviliğe İlişkin Sözleri Üzerine Söylenen Ve Yazılanlar Üzerine Bir Değerlendirme

Adı geçen vatandaşı tanımıyorum.Adını ilk defa bu olay nedeniyle sosyal medyadaki arkadaş grubumun yorum ve paylaşımlarından duydum. Üzülerek belirtmeliyim ki paylaşım ve yorum yapan arkadaşlarımızın bir çoğunun ya söylediği sözlere ilişkin videoyu izlemedikleri ya da anlayamadıkları kanısına vardım.

Bu nedenle yanlış bir algıya varmamak için videoyu defalarca izledim.Ve ona göre bir değerlendirme yapmaya çalıştım.. Kuşkusuz bu değerlendirmeme katılan olabileceği gibi olmayanlar da olacaktır. Ancak değerlendirme yapan arkadaşlardan ricam, duygusal yaklaşımlardan uzak öz eleştirel bir yaklaşımla Alevi edep ve adabına uygun değerlendirme yapmalarıdır..

Ayrıca bu değerlendirmeleri 50 yılı aşkın hukuk deneyimim,yıllarca süren Alevi kurumları yöneticiliğim ve alevi anlayışıma uygun olarak yapmaya özellikle gayret gösterdim.

Bu açıklamalardan sonra izninizle değerlendirmelerime geçeceğim:

Adı geçen bayanın, belagat yetersizliğine rağmen konuşmasında “cemevlerini basanların, cemevlerine giden Alevilerden fazla olduğunu, Alevileri meyhanelerden toplayıp bir otele götürerek toplu halde yakmalarının yakanlar açısından daha kolay olacağını, Değişik siyasetçilerin Alevi oldukları için karşılaştıkları davranışlar ile bazı siyasilerin Alevilere ilişkin söylemlerini kendince ironik bir dille anlatmaya çalıştığı sonucuna vardım.

Yani tersten söylemle(ironi) daha iyi anlaşılmasını anlatmaya çalışmış kendince.Ancak kurduğu cümlelerin farklı bir anlamaya da yol açacak karışıklıkta cümleler olduğu bir gerçek.

Hele hele Sivas Katliamını anımsatan yakma olayının böyle bir söyleşide yanlış anlamalara yol açacak ironi ile ifade edilmesi bardağı taşıran damla olmuştur.

Değerli canlar;
cem evlerimize yeterince sahip çıkmadığımız (gitmediğimiz),doğal olarak içki kullananlarımızın meyhanelere gittiği, Siyasilerin aleviler hakkındaki olumsuz beyanlarının rencide ettiği boyutlara vardığı gerçeklerini inkar edebilir miyiz ?

Kadın şovmen vatandaşımız,Alevi olmasının verdiği rahatlıkla bunları dile getirmek istemiştir kanımca.Ancak belagati ve kelime hazinesine ek olarak şov merakı bunu edep ve adabınca ifade etmekte yetersiz kalmış, yanlış anlamalara yol açacak sonuçlar doğurmuştur. Ben objektif bir değerlendirmeyle olayı böyle gördüm ve anladım. Buna karşın olayı Alevilere hakaret ve Alevilere karşı kin ve nefret duygularının tahriki şeklinde değerlendiren çok sayıda arkadaşımız da oldu ve infialin en radikalini bu arkadaşlarımız eleştiri sınırlarını aşan alevi dil ve edebiyle bağdaşmayan,belden aşağı hakaretler yağdırmaya başladılar. Bu söylemlere katılmam mümkün değil.

-Adana’dan bir avukat arkadaşımız da suç duyurusu dilekçesini bir derneğimiz adına verdiğini ifade ile sosyal medyada paylaştı.

-Yine bir kurum başkanı dedemiz de toplumu galeyana getiren, tahrik edici bir mesajı sosyal medyada paylaştı.

-Bazı hakaretleri okuyunca yüzüm kızardı.

Bunları yapanların şu öz eleştirileri yapmaları gerekmez mi?

1-Cem evlerimiz Alevi gençlerine ve kadınlarına gerekli eğitim ve bilgi konusunda üstlerine düşeni yapıyorlar mı?

2-Alevi olduğunu söyleyen bu kızımıza Aleviler ve Alevilik hakkında nasıl konuşması gerektiği konusunda gerekli terbiye ve eğitimi verdiler mi?

3-Bu çocuğu, adaletten uzaklaşmış AKP yargısının önüne atarak kişisel hırs ve egolarını tatmin ederken, Aleviliğe bakışı belli olan AKP’nin eline nasıl bir koz verdiklerini değerlendirdiler mi?

4- En önemlisi Alevi inancının temel kurallarından olan DAR’a durmaya davet etselerdi bu olumsuzluğu fırsata çevirip olay üzerinden topluma alevilikle ilgili mükemmel bir mesaj vermiş olmazlar mıydı?

5-Cemevlerimize ayak kabıyla giren, işeyen, Sivas katliamı sanıklarını af edenlere karşı bu olay nedeniyle gösterdiğimiz tepki kadar bir tepki göstermememizin hesabını kendimize sormamız gerekmez mi?

Kısaca fırsata çevirmemiz mümkün olan bir olayı,biri birimizle didişmek,ayrışmak ve bizi aşağılayanların eline koz veren bir olay haline el birliğiyle getirdik. Eleştirilerimizi alevi dil ve yoluna uygun olmayan tarz ve yöntemlerle dile getirerek yola ne kadar yabancı olduğumuzu da göz önüne serdik Adeta bir recm olayını gerçekleştirdik.
Benim düşüncelerim bu. Hakaret içermeyen her türlü eleştiri ve görüş makbulümdür. Saygılarımla

 

EN SON EKLENENLER