Covid-19: BM’ye göre 1945’ten bu yana en kötü küresel kriz

BM Genel Sekreteri, medya mensuplarının sorularını yanıtlarken, BM’nin 75 yıl önceki kuruluşundan bu yana en kötü küresel kriziyle karşı karşıya olduklarını belirtirken, bunu tespiti “herkesi tehdit eden bir hastalık ve yakın geçmişte benzeri görülmemiş bir resesyona götüren ekonomik etkisinin bileşimine” dayandırdı.

Guterres, “bu iki faktörün bileşimi ile artan bir istikrarsızlaşma, artan şiddet ve artan çatışmalarla karşılaşma” riskinin bu krizi “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük mesele haline getirdiğini” kaydetti.

SİYASİ OYUNLARI BIRAKIN

Bunun aynı zamanda en güçlü ve en etkili cevabı gerektiren bir kriz olduğunu söyleyen Guterres, bunun da ancak “siyasi oyunları bırakarak ve insanlığın tehlikede olduğunu anlayarak herkesin dayanışması ve birlikteliğinden geçtiğini” vurguladı.

Uluslararası toplumun dayanışmadan henüz uzak olduğunu belirten BM Genel Sekreteri, kalkınmış ülkelerin şimdiye kadar kendi ekonomilerini desteklemek için seferber olduğuna işaret etti.

Guterres, hastalığı yok etmek için kalkınmakta olan ülkelere küresel bir yardım mekanizmasından uzak olduklarını vurgularken, “Yavaş bir şekilde iyi yolda ilerliyoruz ama hastalığı yenmek ve ihtiyacı olan insanları desteklemek istiyorsak hızlandırmalı ve daha fazlasını yapmamız gerekiyor” dedi.

BM, geçen hafta yoksul ve çatışma halinde olan ülkelere bağış çağrısı yaptıktan sonra kalkınmakta olan ülkelere yönelik yeni bir fon devreye koydu.

BUMERANG ETKİSİ YAPABİLİR

Guterres, zengin ülkelerde yoksul ülkelere doğru geleneksel yardımların ötesinde, “kalkınmakta olan ülkelerin krize yanıt verebilmesi için mekanizmalar yaratmayı sağlayan yenilikçi mali enstrümanlar bulmamız gerekiyor” diye kaydetti.

BM Genel Sekreteri, aksi halde pandeminin bumerang etkisiyle başta Afrika üzerinden olmak üzere yoksul ülkelerden zengin ülkelere geri dönüş yapacağı uyarısında bulundu. Guterres, bu pandeminin milyonlarca kişinin ölümüne yol açabileceğini bir kez daha vurguladı.

EN SON EKLENENLER