Covid-19 pandemisi: Ölü sayısı 70 bini aştı

John Hopkins Üniversitesi’nin gerçek zamanlı Covid-19 haritasında göre, dünya genelinde 1 milyon 286 bini aşkın kişiye koronavirüs teşhisi konuldu. Çoğu ülke sadece hastaneye yatırılma hallerinde testler gerçekleştirdiği için, gerçek vaka sayısının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

AVRUPA’DA 50 BİNİ AŞKIN ÖLÜM

Dünya genelinde toplam ölü sayısı  saat 15.00 itibariyle 70 bin 482’ye ulaştı. Kıta bazında ele alındığında en fazla vaka ve ölüm, Avrupa’da kayıt altına alındı. AFP’nin veri tabanına göre yüzde 85’ine yakını İtalya, İspanya, Fransa ve Birleşik Krallık’ta olmak üzere 50 bini 209 kişi hayatını kaybetti. Avrupa’da toplam vaka sayısı 676 bine yaklaştı.

Avrupa ülkesi İtalya, tüm dünyada ölümlerin en fazla yaşandığı ülke olarak dikkat çekiyor. İtalya, günlük bazda, son iki haftanın en düşük ölüm oranına ulaştı. Ancak toplam ölü sayısı 15 bin 887’e yükseldi.

Avrupa’da İtalya’yı, ölü sayısında 13 bin 55 ile İspanya takip ediyor. İspanya’da da virüs nedeniyle görülen ölümler Pazar günü itibarıyla dördüncü gün de azaldı. Hükümet, Mart ayı ortasından bu yana sokağa çıkma yasaklarını planlı olarak, kademeli şekilde hafifletiyor. Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez, test sayısını arttırmanın önemine dikkat çekti ve kısıtlamaların kaldırılabilmesi için önce yapılan test sayısının artması gerektiğini söyledi.

Avrupa’da ölümlerin en fazla olduğu diğer iki ülke ise 8 bin 78 Fransa ve 4 bin 934 ile Birleşik Krallık. Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Senato’da yaptığı açıklamada, Fransa’nın İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana en kötü ekonomik durgunluk yılını 2020’de yaşayacağını söyledi.

Almanya ise vaka sayıları yüksek ancak düşük ölüm oranları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Almanya’daki vaka sayısı 100 bini aştı. Ülkede 1500’den fazla ölüm var. 70 bine yakın kişi de hastanelerde. Başbakanlık Müsteşarı Helge Braun, salgında en yüksek noktaya ulaşılmadığını söyledi ve ülkeyi daha zor günlerin beklediği uyarısında bulundu.

Alman devletinin koronavirüs salgını nedeniyle aldığı mali önlemlerin tutarı 1 trilyon euroyu aştı. Ana kalemi 820 milyar euroyla kefaletler oluşturuyor.

Almanya’da bugün koronavirüs salgınını görüşmek üzere toplanan bakanlar kurulu, yurt dışından Almanya’ya gelecek olan kişilerin 14 gün boyunca karantina altına alınmasını kararlaştırdı.

BELÇİKA NÜFUSUNA GÖRE İLK ÜÇTE

21 bine yakın vakanın olduğu Belçika’da 1600’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Vakaların 1100’den fazlası yeni. Ülkede 15 binden fazla kişi tedavi görüyor. Nüfus bazında ele alındığında Belçika, ölüm oranında İtalya ve İspanya’dan sonra geliyor.

Avrupa’nın diğer bir küçük ülkesi olan Hollanda’da da vaka ve ölümler oldukça yüksek. Hollanda’da bine yakın yeni vaka görüldü. Ülkedeki vaka sayısı 19 bini bulmak üzere. 1900’e yakın kişinin yaşamını yitirdiği Hollanda’daki hastanelerde 17 bine yakın kişi de tedavi görüyor.

İsviçre’de 500’den fazla yeni vaka görüldü ve vaka sayısı 21 bin 650’yi geçti. 730’dan fazla kişi yaşamını yitirdi.

ABD VAKA SAYISINDA İLK SIRADA

Dünya genelinde ölü sayısında İtalya ve İspanya’dan sonra, Pazar günü itibariyle yaklaşık 10 bin ölümle (9 bin 633) ABD geliyor. ABD’de virüsün yayılma hızı endişeleri arttırıyor. ABD Başkanı Donald Trump, “Gelecek günlerde Amerika bu korkunç pandeminin zirvesine katlanacak. Bu ölüm kalım muharebesinde savaşçılarımız, ön saflardaki inanılmaz doktorlar, hemşireler ve sağlık personelleridir” dedi.

İRAN’DA BAĞIMSIZ VE ŞEFFAF İŞLEYİŞ YOK

İran Covid-19’dan en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı sözcüsü Kiyanuş Jahanpur, son 24 saat içerisinde 136 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Jahanpur’a göre toplam ölü sayısı 3 bin 739’a yükseldi. Ülkede yine resmi bilançoya göre son 24 saatte 2 bin 274 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı 60 bin 500 oldu. Jahanpur, sosyal mesafe planının yoğunlaşması nedeniyle son günlerce yeni vaka sayısında “kademeli ve yavaş bir düşüş” yaşandığını savundu. İran’da virüsün gerçek boyutlarının çok daha korkunç olduğu tahmin ediliyor. Muhalif kaynaklara göre 242 kentte 18 bin 600’ü aşkın kişi hayatını kaybetti. Bağımsız ve şeffaf bir işleyiş olmadığı için Covid-19’a ilişkin bilgileri doğrulamak mümkün görünmüyor.

TÜRKİYE VAKA SAYISINDA İLK DOKUZDA

Salgına ilişkin bilgileri gizlemek ve manipüle etmekle suçlanan diğer bir ülke de Türkiye olarak dikkat çekiyor. Her gün sosyal ağlarda farklı kentlerde ölüm haberleri paylaşılsa da, bunların önemli bir kısmının resmi bilançoya yansımadığı belirtiliyor.

Türk yetkililer tarafından 5 Nisan akşamı yayınlanan son bilançoya göre ilk vakanın duyurulduğu 10 Mart’tan bu yana 27 bin 69 vaka tespit edildi, bunlardan 574’ü hayatını kaybetti. Vaka sayısı konusunda Türkiye, dünyada dokuzuncu sırada yer alıyor. Diğer bir çok ülkeye göre, Türkiye’de yayılma hızının giderek arttığı görülüyor.

55 SAĞLIK PERSONELİ KORONAVİRÜSE YAKALANDI

Sivil toplum örgütleri AKP-MHP iktidarının verilerinin gerçeği yansıtmadığının, bilançonun daha kötü durumda olduğunu belirtiyor. Bu arada Türkiye’de çok sayıda sağlıkçının koronavirüse yakalandığı belirtildi. Sağlıkçılar, bunun, alınmayan önlemlerden kaynaklandığına dikkat çekiyor. Türk Adalet Bakanı Gül, 12 hakim ve cumhuriyet savcısı ile 55 personelde de virüse rastlandığını söyledi.

SAĞLIKÇILAR: BAKANLIĞIN VERİLERİ YANLIŞ

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı, sağlık çalışanlarını koruyacak malzeme temininin hâlâ yeterince sağlanmadığını açıkladı. Çamlı, ellerindeki verilerle bakanlığın verilerinin uyuşmadığını belirtti.

HDP KAMPANYASI YAYILIYOR

AKP-MHP iktidarının tüm engellemelerine rağmen toplumsal dayanışma da sürüyor. HDP’nin başlattığı ‘Kardeş Aile Kampanyası’ da kent kent yayılıyor. HDP Dersim İl Örgütü, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında başlatılan ‘Kardeş Aile Kampanyası’na ilişkin Kardeş Aile Dayanışma Koordinasyonu Kurulu’nu oluşturdu.

Görevleri gasp edilen Bismil Belediye eşbaşkanları Gülşen Özer ve Orhan Ayaz, 10 aileyi kardeş aile seçtiklerini belirterek, bu ailelerle dayanışma halinde olacaklarını kaydetti.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Pazar günü kampanyanın duyurusunu yaparken, topluma “Yalnız değilsiniz, HDP yanınızda” diye seslenmişti.

İŞÇİLERE ÖLÜM DAYATILIYOR

İnşaat-İş Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, inşaat işçilerine, “Çalışırken koronavirüse yakalanırsam sorumluluk bendedir” taahhütnamelerinin imzalatıldığını açıkladı. Özgür, tek çözümün işçilerin ücretli izne ayrılması ve şantiyelerin kapatılması olduğunu söyledi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de Mart ayı boyunca en az 14 işçinin koronavirüsten yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İstanbul’da koronavirüse yakalanan bir inşaat işçisi, birlikte işten çıkarıldığı 4 arkadaşıyla birlikte kalacak yerleri olmadığı için bir parkta arabalarının içerisinde kalıyor. Karantinaya alınmak için Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi’ne giden işçiler, “Kendi kendinizi karantinaya alın” yanıtını aldı.

CEZAEVLERİNDE TEHLİKE BÜYÜYOR

Cezaevlerindeki risk giderek büyüyor çünkü AKP-MHP iktidarı hiçbir önlem almıyor. İktidar, infaz düzenlemesinde de siyasi tutsakları kapsam dışı bıraktı.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Yönetim Kurulu Üyesi Berivan Korkut, cezaevlerindeki isyan dalgasının yayılabileceği uyarısında bulunarak, genel affın acil bir mecburiyet olduğunu vurguladı.

İnfaz düzenlemesindeki eşitsizliğe dikkat çeken Amed’deki STÖ’ler, “Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan eşitlik ilkesi gereğince infaz yasasında bir ayrıma gidilmeden eşitlik sağlamasını istiyoruz” dedi. STÖ’ler, aksi takdirde büyük facia yaşanacağı uyarısında bulundu.

AMED’DE YETERSİZ SAYIDA TEST

Amed’de şu ana kadar 400 civarında testin yapıldığını, ancak bu testlerin yetersiz kaldığını belirten SES Amed Şubesi Şiyar Güldiken, salgının yayılacağına dikkat çekti.

Amed’de halk tarafından sevilen, “Sakızcı Memo” olarak tanınan engelli Mehmet Kızılay da koronavirüse yakalandı ve özel bir hastanede tedavi görüyor.

URFA’DA 3 ÖLÜM

Urfa Tabip Odası, kentte pozitif vaka sayısının 20’ye yükseldiği ve 3 kişinin salgından kaynaklı yaşamını yitirdiğini açıkladı. Yine, 150 kişinin ise koronavirüs şüphesi ile hastanelerdeki servislerde bulunduğu belirtildi. Tabip Odası, İl Sağlık Müdürlüğünün olayı ciddiyetle ele almadığını ve kentte hâlâ test merkezinin bulunmadığını kaydetti.

SİİRT’TE 5 KÖY KARANTİNADA

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da çok sayıda yer karantina altında. Siirt’te de 5 köy daha karantinaya alındı. Şirvan ilçesine bağlı Taşyaka, Kayahisar ve Kayalı mezrası ile Kesmetaş köyüne bağlı Bindal ve Ankebir mezralarının koronavirüs nedeniyle karantinaya alındığı belirtildi.

EN SON EKLENENLER