HDP: Sessiz kalmak yeni Enfal’lere yol açar

HDP Merkez Yürütme Kurulu, Enfal Soykırımı’nın yıl dönümü dolayısıyla bugün yazılı açıklama yayımladı.
HDP’nin açıklaması şöyle:
“1986-1989 yılları arasında Saddam rejimi tarafından Kürtlere yönelik gerçekleştirilen soykırımda 180 binin üzerinde insan katledilmiş; 4 bin 500 köy yakılıp yıkılmış ve bir milyondan fazla insan mülteci durumuna düşürülmüştü. Enfal (Arapçada ‘ganimet’) olarak adlandırılan bu süreçte Güney Kürdistan en vahşi yöntemlerle talan edilmişti.  

‘DÜNYANIN SESSİZLİĞİ SOYKIRIMA YOL AÇIYOR’

16 Mart 1988’de Halepçe’de kimyasal silahların kullanılmasıyla doruk noktasına ulaşan bu soykırım hareketine dünya sessiz kalmış, gerçekleşmesine göz yummuştu. Irak Yüksek Ceza Mahkemesi 2007 yılında aldığı bir kararla Enfal saldırılarını Kürtlere karşı yapılan bir soykırım olarak kabul etmişse de katliamın faillerinin önemli bir kısmı halen yargılanmamıştır. Enfal açık bir yara olarak kanamaya devam etmektedir.  
20’nci yüzyıl boyunca gerçekleşen birçok soykırım karşısında dünyanın tavrı genelde önce sessizlik, sonra da unutma ve unutturma olmuştur. Sessiz kalma ve unutma ile yaşanan suçlara ortak olan dünya bu şekilde sürekli olarak bir sonraki soykırımın da önünü açmaktadır.
14 Nisan Enfal’i Anma Günü’nde, bu soykırımı tekrar lanetliyor, hayatını kaybeden insanların anıları önünde saygıyla eğiliyor ve yakınlarını kaybedenlerin acısını yürekten paylaşıyoruz. Yeni Enfal ve Halepçe’lerin yaşanmaması için herkesi soykırım ve katliamlara karşı sessiz kalmamaya ve unutmamaya çağırıyoruz.”

 

EN SON EKLENENLER