Birçok kentte 1 Mayıs kutlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), birçok kentte 1 Mayıs dolaysıyla açıklama yaptı. İl binaları önünde yapılan açıklamalarda fiziki mesafeyi koruyan partililer, valiliklerin yasak kararını protesto ederek, işçilerin ve emekçilerin yanında olduklarını vurguladı. HDP, yarın herkesi bulunduğu yerde 1 Mayıs’ı kutlamaya davet etti ve “Evlerde, balkonlarda, sokaklarda, seslerde, hastane bahçelerinde, fabrikalarda, zılgıtlarda, marşlarda mücadeleyi yükseltiyor, hayatı durduruyor 1 Mayıs’ı kutluyoruz” dedi.

İSTANBUL

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Bakırköy Meydanı’nda yapılmak istenen 1 Mayıs kutlaması Valilik kararıyla yasaklandı. Bu üzerine Hakların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü, Beyoğlu’nda bulunan parti binaları önünde yaptıkları açıklama ile yasak kararını protesto edip, alternatif 1 Mayıs kutlaması yaptı. Kutlamaya partinin önceki dönem Eşbaşkanı Sezai Temelli, HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut da katıldı.

Salgın dolayısıyla fiziki mesafeye dikkat edilerek yapılan kutlama sırasında “Newroz’dan 1 Mayıs’a Emek, Barış, Adalet, Özgürlük Mücadelemiz Sürüyor” pankartı açıldı.

Burada konuşan İstanbul İl Örgütü Eşbaşkanı Elif Bulut, Valiliğin aldığı yasak kararına tepki gösterdi. HDP olarak halkın sağlığını da gözeterek İstanbul’un bütün ilçelerinde eş zamanlı olarak parti binalarının önünde 1 Mayıs’ı kutladıklarını ifade eden Bulut, herkesi yarın bulundukları yerde 1 Mayıs’ı kutlamaya davet etti.

Ardından HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Pınar Türk basın açıklamasında bulundu. Türkiye halklarının 1 Mayıs’ı korona virüs salgını eşliğinde, daha önceki yıllarda görülmemiş ölçüde emekçilerin haklarına, özgürlüklerine, hayatlarına, demokrasiye karşı girişilmiş bir saldırı dalgası altında karşıladığını söyleyen Türk, bu 1 Mayıs’ta salgının tüm dünyada ve Türkiye’de kapitalist krizin derinleşmesiyle birlikte keskinleşen bir sınıf mücadelesi olarak yaşandığını ifade etti.

Türk, “Ne dünyada ne de Türkiye’de yaşanan kriz, salgın nedeniyle ortaya çıkmadı. Zaten ağır bir ekonomik kriz yaşanırken salgın bu krizi derinleştirdi. Hükümetler, sermayeyi önceleyen paketler ile önce ‘ekonomi’ diyerek, ‘halk sağlığını’ hiçe saydılar” dedi.

Türkiye’deki rejimin ‘Ekonomik Kalkınma Paketi’ ile sermayeye koruma paketi oluşturduğunu belirten Türk, “Halka kolonya ve dua kaldı. İktidar ve sermaye ortaklığıyla, ihtiyaç olmayan sektörlerde çalıştırmaya devam etme, iş yerlerinde yeterli önlemlerin alınmaması, işçilerde var olan virüs vakalarının saklanması, işten atmaların devam etmesi, 20 yaş altının sokağa çıkmasının yasaklanmasın da bile 18-20 yaş arası işçi gençlerin kapsam dışında bırakılması, ücretsiz izne çıkarmalar yaşandı. Bunun adı gerçek anlamda ‘sermaye fırsatçılığıdır’. Ama her ne hikmetse, salgın başladığından beri koronavirüs dil, din, ırk, renk, cinsiyet, zengin, yoksul ayrımı yapmıyor, aynı gemideyiz deniyor” diye konuştu.

Salgında bile ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Türk, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bakın ABD’deki ölüm oranlarına, kimler ölmüş en çok? Siyah derili yoksullar. Bakın İtalya’ya kimler ölmüş? Özelleştirilen, ticarileştirilen sağlık sisteminin kurbanı olarak seçilen yaşlı insanlar. Yeterli önlem alınmadan işe koşulan sağlık emekçileri, salgın döneminde Korona virüslü hasta kabul etmeyen özel hastaneler, sizlere evde özel hizmet verdiler. Siz; hiç düşüncelerinizde dolayı cezaevlerinde rehin tutulup, ölüme terk edildiniz mi? Savaşlarda bedenleriniz paramparça oldu mu? Madenlerin kara deliklerinde cayır cayır yanarak bedenleriniz kömürleştirildi mi? Siz hiç işten atıldınız mı? Eve giderken çocuklarınıza ne diyeceğinizi düşündünüz mü kara kara…Ya ertesi gün nasıl ekmek alacağınızı? Faturaları, ev kirasını nasıl ödeyeceğinizi, siz hiç sokağa itildiniz, çöplüklere sürüldünüz mü? Ya da 1000 lira yardım için PTT kuyruklarına girdiniz mi?”

Bu nedenle aynı gemide olmadıklarını ve hiç olmayacaklarını dile getiren Türk, işçi ve emekçiler olarak bu koşullarda 1 Mayıs’a karşıladıklarını kaydetti. Salgından sonra şartların daha da ağırlaşacağını ve bunun faturasının tekrardan işçilere kesileceğini belirtti. Açıklamanın ardından 1 Mayıs kutlandı.

AMED

HDP Amed il ve ilçe örgütleri eşzamanlı olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’na ilişkin il binası önünde basın açıklaması yaptı. İçişleri Bakanının korovavirüs kapsamında aldığı kararlar doğrultusunda açıklamalara en fazla 5 kişinin katılmasına izin verildi. Yapılan açıklamalarda, “Ji Newrozê heta 1’ê Gulanê têkoşîna me ya ked, edalet, demokrasî û azadiyê didome” pankartı açıldı. HDP Amed İl Örgütü önünde Kürtçe yapılan açıklamada konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “1 Mayıs’ı siyasi, ekonomik, toplumsal ve koronavirüs salgınıyla karşılıyoruz. İktidar, Kürt sorununu inkar ve yok sayma yaklaşımıyla Ortadoğu’da Kürtlerin bütün kazanımlarına şiddetli bir şekilde saldırıyor. Bu saldırılarla Türkiye ve Kürtlerin yaşadığı topraklar yıllarca savaş meydanına dönüştü. İktidar, Türkiye ekonomisinin tamamını bu savaşın hizmetine koydu. Bizler emeğimizle barışla, özgürlük ve sağlıkla hep birlikte yeni bir dünya kuracağız” diye konuştu.

İktidarın Kürt sorununu demokratik yollarla çözmeye yanaşmadığına dikkat çeken Ceylan, savaş politikalarıyla toplumu ekonomik krize soktuğunu, toplumsal barışı engellediğini ve var olan demokratik yol ve yöntemleri yok ettiğini belirtti. Kürt sorununun çözümsüzlüğü nedeniyle demokrasinin inşa edilemediğini ve demokrasinin olmayışı sebebiyle Kürt sorunun tartışılamadığı için çözülmediğini vurgulayan Ceylan, “Kürt sorunundaki çözümsüzlük, anti-demokratik ve faşizane yaklaşım, Türkiye ve Kürdistan’da büyük krizler yarattı. Türkiye ekonomisinin büyük bir kısmı savaş bütçesine ayrılıyor. Geriye kalan bütçe ise iktidar çevrelerinin keyfi ve menfaatlerine göre kullanılıyor. Toplum büyük bir ekonomik kriz için de yaşıyor, köylüler, esnaflar, işçiler yoksulluk sınırında yaşıyor ve bu ekonomik kriz altında eziliyor. Milyonları bulan işsizler bir lokma ekmeği evine götüremez durumdadır” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün ulus devlet ve kapitalist sistemin uygulamaları sonucu olarak ortaya çıktığının belirten Ceylan, Kapitalist zihniyet ve ulus devlet doğal yaşamı tahrip ve toplumu katlederek dünya ekonomisini toplumun elinden alarak şirketlere verdi. Tarımın yok edilmesi, kalanının zehirlenmesi, milyonlarca insanın megapollerde hapsedilmesi ve toplumsal genlerle oynanması nedeniyle bu salgın ortaya çıktı. Toplum sağlığı yok edildiği ve sağlığın ticarileşmesi nedeniyle bu hastalıklar ortaya çıkıyor. Tolum sağlığı için dünya ve Türkiye koronavürüsle mücadele ediyor. Ancak yapılanlar toplum sağlığını korumanın dışında burjuva sınıfı, şirketleri, iktidarları toluma karşı koruma yöntemleridir” şeklinde konuştu.

Yanlış siyasi ve ekonomik politikalarla yaratılan yoksul bir toplumu yardım paketleriyle iktidarlarına bağladıklarının altını çizen Ceylan, “Hem yoksul hale getir, perişan et hem de sembolik yardımlarla kahramanlık şovuyla kendine bağla. Bu ahlaksızlık teşhir edilmelidir” dedi.

Kürt toplumunun tamamının Alevi, emekçi, işçi, bütün ezilenler ve diktatörya mağdurlarının Kürt Sorunun barışçıl ve demokratik yollarla çözülmeden her zaman kaos ve krizin yaşanacağına işaret eden Ceylan, “Toplumun tüm dinamikleriyle bu ceberrut, zalim, kadın, ekosistem, inanç ve top düşmanı iktidardan kurtulmalıyız. Bunun için toplum, Kürtler, ezilenler, emekçiler ve işçiler, gençler, kadınlar düşünceleri ne olursa olsun birlikteliğini kurarak, demokratik yol ve yöntemlerle mücadele etmelidir. O zaman toplumsal barışı ve özgür, demokratik, eşit bir toplum yaratabiliriz.”

HDP Bismil İlçe Örgütü de ilçe binasında düzenlediği basın açıklaması ile 1 Mayıs’ kutladı. “Ji Newrozê heta 1’ê Gulanê tekoşîna me ya ked, aştî, edalet û azadî yê didome ” pankartının açıldığı açıklama da İlçe Eşbaşkanı Şakir Demir konuştu. Demir, dayanışma ve mücadele günü olarak tanımladığı 1 Mayıs için mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Açıklama alkış ve ” Bîjî 1 Gulan” sloganı ile son buldu.

ANKARA

HDP Ankara İl Örgütü, 1 Mayıs İşçilerin Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’ne ilişkin partinin il binasında basın toplantısı düzenledi. “Newroz’dan 1 Mayıs’a Emek, Adalet ve Barış Mücadelemiz Sürüyor” pankartının açıldığı toplantıda, il yöneticisi Deniz Akil konuştu.

İktidarın emekçilere “evde kalın” diyerek yaşamlarını güvence altına almadığını belirten Akil, “AKP ve saray rejimi, kendi eserleri olan bu krizi, ölüm korkusu, panik ve izolasyon ortamı üzerinden, sermaye birikim modelini sürdürmek ve tekçi rejimini tahkim etmek için bir fırsat olarak değerlendirdi. Topluma karşı siyasal bir karantinaya dönüştürdü. Totaliter, baskıcı, bir gözetim toplumu inşasına karşı dikkatli olmalıyız” dedi.

Dayanışma ve mücadeleyi yürüteceklerini dile getiren Akil, “Yeni bir yaşam örmek için bu 1 Mayıs’ta her yerdeyiz. Evlerde, balkonlarda, sokaklarda, seslerde, hastane bahçelerinde, fabrikalarda, zılgıtlarda, marşlarda mücadeleyi yükseltiyor, hayatı durduruyor 1 Mayıs’ı kutluyoruz” diye konuştu.

VAN

HDP Van İl Örgütü, 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle il binasında açıklama yaptı. İl yönetimi adına açıklama yapan İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, Türkiye’de var olan ekonomik krizin koronavirüs (Covid-19) salgınıyla daha da derinleştiğini söyledi. Salgınla mücadele eden dünyada hükümetlerin sermayeyi önceleyen paketlerle “önce ekonomi” diyerek, halkın sağlığını hiçe saydığını belirten Bartın, söz konusu duruma dair ABD ve Türkiye’den örnekler verdi.

Salgın aynı zamanda bir ekoloji krizi olduğunu söyleyen Bartın, “Bu salgının, salgınların kaynağı yaban hayatı ve ormanları tamamen yok eden, hayvanların bağışıklık sistemini zayıflatan, hayvanlarla insan yaşamı arasındaki süzgeçleri ortadan kaldıran endüstriyel tarım, hayvancılık ve ormancılık krizidir. AKP ve saray rejimi kendi eserleri olan bu krizi, ölüm korkusu, panik ve izolasyon ortamı üzerinden sermaye birikim modelini sürdürmek ve tekçi rejimi tahkim etmek için bir fırsat olarak değerlendirdi. Topluma karşı siyasal bir karantinaya dönüştürdü. İşçiler, emekçiler açlıktan ölmek ve salından ölmek seçenekleriyle başbaşa bırakıldı. Salgın riskine karşı işçilerin üretime zorlanması salgının İstanbul, Kocaeli, Bursa, Zonguldak ve Soma gibi üretim merkezlerinde yoğunlaşması bir rastlantı değil. İşçilerin yaşam hakkı hiçe sayıldı” diye konuştu.

KARS

HDP Kars İl Örgütü, 1 Mayıs İşçi Bayramı vesilesiyle açıklama yaptı. Yazılı yapılan açıklamada, koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle halkın sağlığı için başta 1 Mayıs olmak üzere bütün etkinlik ve kutlamaların bir süreliğine durdurulduğunu hatırlattı.

Emekçilerin sorunlarını sürekli gündemde tutarak, yanlarında olacaklarının belirtildiği açıklamada, salgın döneminde dahi emekçilerin sömürüldüğü kaydedildi. Diğer dünya ülkelerinde salgın nedeniyle çalışanlara, üreticilere, küçük esnaflara yeterli desteğin sunulduğunun hatırlatıldığı açıklamada, Türkiye’nin bu konuda sınıfta kaldığı vurgulandı. Hükümete de çağrı yapılan açıklamada, geç olmadan bir an önce kalıcı önlemler alınması ve emekçilerin sorunlarına çözüm geliştirilmesi gerektiği belirtildi.

ADANA

HDP Adana İl Örgütü 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü il binalarında yaptıkların basın açıklamasıyla kutladı. “Bijî Yek Gulan”, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Görünmeyen emek sesini yükselt” dövizlerinin açıldığı açıklamada konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, kapitalist sömürü sistemine dur deme vaktinin geldiğini ve herkesin bu süreçte sesini yükseltmesi gerektiğini dile getirdi. Hatimoğulları, “Evin içinde ve evin dışında harcadığımız emeğimiz hiçbir şekilde görünmemektir. Kapitalist sistemin, erkek egem sistemle ele ele vererek büyük bir sömürü çarkını kadın emeği üzerinden nasıl geliştirdiklerini görüyoruz. Biz de diyoruz ki kadınlar daha çok sesini yükseltmeli ve kadın dayanışmasını büyütmelidir” dedi.

Bu yılki 1 Mayıs’ın alanlara çıkılamasa da tarihteki yerini alacağını söyleyen Hatimoğulları, “Kitlelerin kapitalist ve onu sömürü çarkına savaş politikalarına halklara karşı düşmanlığına ekoloji düşmanlığına karşı evlerde, fabrikalarda biriken öfkemizle 1 Mayıs’ı mücadele alanına çevirmeliyiz” diye belirtti. Hatimoğulları ve beraberindeki partililer, Seyhan İlçesine bağlı Şakirpaşa Mahallesi’nde esnafı gezip, 1 Mayıs’larını kutlayarak, karanfil dağıttı.

MERSİN

HDP Mersin İl Örgütü, il binalarında yaptıkları açıklamasıyla 1 Mayıs’ı kutladı. Açıklamaya, HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, Sosyalist Yeniden Kurtuluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ve birçok partili katıldı. “Vahşi kapitalizm sürdükçe koronalar devam edecek” pankartının açıldığı açıklamada “Yaşasın 1 Mayıs” ve “Biji 1 gulan”, “Yaşasın devrim, yaşasın sosyalizm” sloganları atıldı. HDP adına ortak açıklamayı HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şofer yaptı.

HATAY

HDP Hatay İl Örgütü, parti binalarında yaptıkları basın açıklamasıyla tüm emekçilerin 1 Mayıs’ını kutlayarak, dayanışma çağrısı yapıtı.

HDP İskenderun İlçe Örgütü de düzenlediği basın toplantısıyla emekçilerin bayramını kutladı. Açıklamada konuşan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanı Hülya Ateş, salgının ekonomik krizi daha da derinleştirdiğini ve iktidarın halkın sağlığını hiçe saydığını söyleyerek, dayanışma ve mücadele çağrısı yaptı.

ANTALYA

HDP Antalya İl Örgütü, 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nü il binalarının önünde yaptıkları basın açıklamasıyla kutladı.

 

 

EN SON EKLENENLER