DAİŞ’li kadın Celle’de yargılanacak

DAİŞ çete örgütüne üye olmak ve yasadışı savaş silahlarına sahip olmakla suçlanan Alman-Suriyeli bir kadın, Celle’de yargı karşısına çıkacak.

Altı yıl önce eşi ile beraber DAİŞ’e katılan ve Aralık ayında Türkiye tarafından sınır dışı edilen Alman-Suriye kökenli bir kadının, Almanya’nın Celle kentinde yargı karşısına çıkarılması bekleniyor.
2014 yılında eşi ile beraber yaşadığı Almanya’dan ayrılıp Türkiye üzerinden Reqa’ya giden kadının, burada ‘ahlak polisliği’ görevini yürüttüğü ve Almanya’dan kadınları DAİŞ’lilerle evlendirme vaadiyle kandırıp çete örgütüne katılmalarını sağladığı belirtiliyor.
90’lı yıllarda mülteci olarak Almanya’ya gelen ve Cloppenburg kentinde mesleki eğitim alan Suriye kökenli Alman vatandaşı kadın, 2014 yılında eşi ile beraber yaşadığı Saksonya eyaletine bağlı Vechta kentinden ayrılıp Türkiye üzerinden DAİŞ’e katılmıştı.
4 Aralık günü, Suriye’de dünyaya gelen dört çocuğu ile beraber uçakla Frankfurt havalimanına gelen kadın, polis ekipleri tarafından gözaltına alınıp tutuklandı. Kadının dört çocuğu ise Celle Gençlik Dairesine teslim edildi.

İnsan kaçakçılığı ve üyelik suçlaması

Celle Başsavcılığı, Pazartesi günü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, DAİŞ’li kadının ‘kız kardeş ağı’ örgütlenmesi altında Almanya’da yaşayan başka kadınları evlilik için Almanya’dan Suriye’ye kaçmalarını sağlamak için şebekecilik yaptığını ve kadınları DAİŞ çeteleriyle evlendirdiğini söyledi.
Açıklamada, Alman-Suriyeli kadının oradaki cihatçı çetelerden düzenli olarak para aldığı, belirli bir süre DAİŞ için savaştığı ve çocukları DAİŞ’in ideolojisine göre yetiştirdiği belirtildi. DAİŞ’te aktif olan kadının eşinin de savaşta öldüğü belirtiliyor.
Spiegel’de yer alan habere göre Celle Başsavcılığı Aralık ayı başlarında Türkiye’den sınır dışı edilen çete üyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Davanın ana suçlaması, iki adet kalaşnikof silah ve el bombaları bulundurmak, en az bir kez halkın içinde bir saldırı silahı taşımak ve yasadışı bir terör örgütüne üye olmak.
Celle Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin suçlamalarına kabulüne ve kadına karşı davanın açılıp açılmamasına karar vermesi bekleniyor. CELLE

5 SANIKLI DAVADA İTİRAF GELDİ

Bu arada Eylül 2017’den beri Celle Yüksek Mahkemesi’nde süren Abu Walaa ve beraberindeki dört sanık dün (çarşamba) hakim karşısına çıktı.
Gerçek ismi Ahmed A. olan Abu Walaa, Almanya’nın Hildesheim kentinde ‘Deutschsprachigen Islamkreises’ adlı camide ‘dini görevli’ sıfatıyla, beraberindeki sanıklarla beraber DAİŞ için örgütleme çalışmaları yapıyordu. Zanlılar, özellikle Ruhr ve Hildesheim alanlarında gençleri radikalleştirmek ve onları savaş alanlarına göndermekle suçlanıyor.
Dün görülen mahkemede, zanlılardan birinin gençleri DAİŞ için savaşa gönderdiğini, örgüte destek verdiğini itiraf etmesi ve 3 yıllık tutukluluğu süresince DAİŞ’e yüz çevirdiğini belirtmesi üzerine üç yıl üç ay hapisle cezalandırılmasına karar verildi.
Sanığın 3 yıl üç aydan biraz daha fazla bir süre gözaltında tutulduğundan serbest bırakılması bekleniyor.
Kamerun kökenli 30 yaşındaki sanık, 2020 Şubat ayında Abu Wala’ya karşı ifade vermişti.
Davanın ne zaman sonuca bağlanacağına dair henüz bir tarih yok.

EN SON EKLENENLER