90’ı aşkın Belçikalı örgütten küresel dayanışma çağrısı

Fransızca dilli Ulusal Kalkınma İşbirliği Merkezi (CNCD-11.11.11) ve flaman versiyonu 11.11.11’in girişimiyle 91 organizasyon, sendika ve sivil toplum örgütü, ortak bir küresel dayanışma çağrısında bulundu.

Örgütler, kalkınmakta olan ülkelere sağlık krizinin sonuçlarına karşı koyabilmeleri ve halkı koruyabilmeleri için tedbirler alınmasını istedi.

HERKESE SOSYAL KORUMA GÜVENCESİ VERİLMELİ

CNCD-11.11.11 herkesin sağlığını korumaya çağırırken, “Herkesin güvenilir bilgilere erişme, suya ve sabuna erişme, geri çekilebilecekleri güvenilir bir yer hakkı vardır. Herkesin bir hastaneye erişme ve dünya nüfusunun hepsinin erişebileceği gelecek bir aşıya ulaşma hakkı vardır” dedi.

Açıklamada kriz sırasında ve sonrasında tüm dünyada herkese sosyal koruma güvencesi sağlanması, insani haklara saygının garanti altına alınması, pandeminin faturasının eşit bir şekilde paylaşılması, sosyal ve ekolojik olarak adil bir ekonominin inşa edilmesi istendi.

YÜZLERCE MİLYON İŞÇİ TEHDİT ALTINDA

Covid-19’un zaten sıtma veya AİDS gibi kalkınmakta olan ülkelerin sakinlerini vuran çok sayıda pandemiye eklendiğini belirten örgütler, bu ülkelerdeki hastanelerin tıbbi malzeme eksikliği yaşadığına dikkat çekti. Mali’de bir milyon kişiye üç solunum cihazı düştüğü örneğini veren örgütler, ilgili toplumların ayakta kalabilmesinin de küresel ekonomik kriz ve evde kalma tedbirleri ile tehdit altında olduğuna vurgu yaptı.

Açıklamada, krizin sosyal koruma olmadan başta kadınlar olmak üzere gayrı resmi işlerdeki yüzlerce milyon kişiyi tehdit ettiğinin altı çizildi.

AÇLIK ÇEKENLERİN SAYISI İKİYE KATLANABİLİR

CNCD-11.11.11, açlığın eşiğindeki insanların sayısının da 2020’de ikiye katlanabileceği uyarısında bulundu.

Kalkınmakta olan ülkelerin kamusal finanslarının sert bir sınavla karşı karşıya olduğunu belirten örgütler, “Bir borç krizi yıllardan beridir kuluçkaya yatmıştı. Sermayelerin kaçışı hızlandı. Küresel ticaret yavaşladı. Hammadde fiyatı çöküyor” dedi.

BİRİLERİNİN SORUNU ÖTEKİLERİN DE SORUNUDUR

Sağlık krizi karşısında hiç olmadığı kadar ülke ekonomilerine ihtiyaç duyulan bir dönemde “borçların katlanılmaz” olduğu tepkisinde bulunan örgütler, “Virüs sınırları tanımıyor. Pandemi karşısında yakınlarımızı korumanın birinci kaygımız olması meşrudur ama her birimizi koruduğumuzda ancak kurtulabiliriz. Bir pandemi karşısında, birilerinin sorunu ötekilerin de sorunudur” dedi.

EN SON EKLENENLER