Antarktika’da paralel bir evrenin kanıtları mı bulundu?

New Scientist dergisinde yer alan bir haberde Peter Gorham ve meslektaşlarının Antarktika’da yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Hawai üniversitesi deneysel partiküller uzmanı fizikçi Gorham ve meslektaşları bir ay boyunca çok sayıda anten taşıyan dev bir balonu buzullar üzerinde alçak uçuş yaparken gözlemledi. Ekip, uzaydan gelen yüksek enerjili partiküllerin izini arıyordu.

Balon ilk uçuşunu tamamladıktan sonra aşağı indiğinde, dipten gelen biriaz gürültü dışında pek bir sonuç elde etmedi. Bir yılı aşkın bir süre sonra balon yeniden uçurulduğunda, yine aynı sonuç ortaya çıktı.

Üçüncü balon buzullar üzerinde uçuş yaparken, araştırmacılar eldeki verileri yeniden inceledi, özellikle de gürültü olarak ifade edilen sinyallere bakıldı. Sinyallerden biri daha yakından incelendiğinde, yüksek enerjili bir partiküle benzediğinin farkına varıldı. Ancak araştırmacıların umdukları şeye benzemiyordu. İmkansız gibi görünen bir durumla karşılaştılar. Bu partikül yukarıdan değil, yerden itibaren patlıyordu. Bu garip keşif 2016 yılında gözlemlenmişti.

O yıldan beri fizikte bilinen bütün varsayımlarla durum açıklanmaya çalışıldı ancak bir ilerleme sağlanmadı. Tüm bu hipotezlerin durumu açıklamadığı kanaatine varıldı. Kendisini dayatan sonuç ise son derece şaşırtıcı oldu. Bu sinyali açıklamak için, mevcut evreni ortaya çıkaran Big Bang ile aynı zamanda oluştuğu varsayılan, tersine işleyen ve paralel olarak var olan bir Evren’i kabul etmeyi salık veriyor. Bu paralel evrende pozitif negatiftir, sol sağdır ve zaman geriye doğru işliyor. Antarktika buzullarında gözlemlenen gelişmeyi en iyi anlatan fikrin bu olduğu düşünülüyor.

Araştırmacılar 2016’da buldukları şeye henüz kesin bir açıklama getiremiyor. Çok yüksek enerjili kozmik nötrinoları incelemeyi hedefleyen bilimsel deney Antarctic Impulsive Transient Antenna (ANITA) ekibi, şimdiye kadar yaptıkları keşifleri incelemeye devam ediyor. Ekibin başındaki Peter Gorham, daha fazla yorumda bulunmazken, bir cümleyle durumu özetliyor: “Henüz nasıl bunu sunacağımızı bilmiyoruz ama elimizde bir şey var.”

Sözkonusu yüksek enerjili partikül gökyüzünden itibaren buza çarpmak yerine, Dünya’nın bir tarafından girip diğer tarafından çıkmışçasına yerden fırlamış gibi gözüküyor. Düşük enerjili normal nötrinolar, maddeyi kolaylıkla geçerek böyle bir yolculuk yapma yeteneğine sahi. Ancak yüksek enerjili nötrinolar, gezegen gibi sağlam bir nesneye çaptığında engelsiz geçemiyor. Kozmik ışınlar için de durum aynı. 2018 yılında ANITA topraktan fışkıran bir partikülün yaydığı bir sinyal tespit ettiğinde durum daha gizemli bir hale geldi.

EN SON EKLENENLER