Oluç: Mezarlıklara saldırıyı hiçbir Kürt unutmayacak

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.
Oluç, konuşmasının başında Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idamlarının yıl dönümünde andı.

‘BÜTÇE HALKIN İHTİYAÇLARINI GÜVENCEYE ALMIYOR’

HDP Plan ve Bütçe Komisyon üyelerinin 10 maddelik bir kanun teklifi hazırladığını dile getiren Oluç, şunları söyledi: “Baktığımız zaman bu temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için 2020 bütçesinin tekrar ele alınması gerekiyor. Eğer 2020 bütçesi halkın temel ihtiyaçlarını güvenceye alınacak bir şekilde düzenlenmiş olsaydı, bugün bunları tartışmak zorunda kalmazdık. Ama 2020 bütçesi hatırladığımız gibi böyle olmadı. Şimdi biz bunun onarılması gerektiğini düşünüyoruz. Kanun teklifinin temel anlayışı, sosyal devlet olmasının gereği ülkenin tüm kaynaklarının ve imkanlarının halkın ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılmasıdır.”

‘SAVAŞ VE SARAY DEĞİL, HALK FİNANSE EDİLSİN’

Oluç, Saray’ı ve yandaşlarını, silahlanma ve savaşı finanse etmeye ayrılan kaynakların, halkın temel ihtiyaçlarını karşılamak doğrultusunda kullanılması gerektiğini belirtti ve şöyle dedi:
“İlave kaynağa gerek olmadan, toplumun yüzde birine akan kaynağın, toplumun yüzde 99’ una aktarılmasını öngörmektedir. İçişleri Bakanlığına ayrılan bütçenin bir kısmının, işsizlik fonuna aktarılarak, başta geliri olamayan kadınlar olmak üzere tüm işsizlere 6 ay boyunca aylık 2 bin 500 TL doğrudan gelir desteği verilmesini öneriyoruz. Cumhurbaşkanlığı bütçesinin bir kısmı ile işyerleri kapatılan esnafa 6 ay boyunca aylık 2 bin 500 lira doğrudan gelir desteği olarak ödenmesini istiyoruz. Milli Savunma Bakanlığı’nın bütçesinin bir kısmıyla çiftçi borçlarının ve desteklerinin ödenmesini öneriyoruz. Yandaş vakıflara ve derneklere şirketlere aktarılan transfer ödemelerinin durdurularak, elde edilen kaynakla elektrik su doğalgaz ve internetin ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmasını öneriyoruz. Yandaş şirketlere yapılan garanti ödemelerinin durdurularak, elde edilen kaynağın tüm sağlık harcamalarında kullanılmasını öneriyoruz.”
Oluç, tekrardan gündeme getirilen darbe tartışmalarına ilişkin de AKP-MHP iktidarına, “Siz zaten kendi kendiniz bitiriyorsunuz, kimsenin sizi darbeyle bir yere götürme ihtiyacı yok” diye seslendi.

MEZARLIKLARA SALDIRI

Kürdistan’daki mezarlıklara dönük saldırıların sistematik olduğuna işaret eden Oluç, şunları belirtti:
“Mezar taşları kırılıyor, Kürtçe isimler ve yazılar siliniyor. İnsani açıdan bütün değerlerin yok edildiği, asla kabul edilmeyecek bir tutumdur. Biraz evvel sözünü ettiğim illerde yaşananlar bu gelenekleri bu inançları bu saygıyı yerle bir etmiştir. Bunu asla kabul etmiyoruz, bunu yapanları uyarıyoruz. İnsanlığınıza biraz değer veriyorsanız bunu yapmaktan vazgeçin. Hiçbir Kürt yurttaşımız mezarlıkların tahrip edilmesini kabul etmeyecektir ve bu asla unutulmayacaktır. Bunu çok net olarak söyleyelim. Akla sığmaz, vicdana, ahlaka sığmaz bu tutumdan bir an evvel vazgeçilmesi gerekir.”

EN SON EKLENENLER