BM: Kongo’da insanlığa karşı suçlar işleniyor

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (RDC) ordu birlikleriyle silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalarda yaşanan sivil katliamlarına dikkat çekti. Sadece son birkaç ayda bin 300’e yakın sivilin çatışmalar ve saldırılarda hayatını kaybettiğini belirten Bachelet, yarım milyonu aşkın kişinin ise evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Bachelet adına yayınlanan basın açıklamasında, RDC’deki saldırıların bazılarının insanlığa karşı suç veya savaş suçu kapsamına girebileceğinin altı çizildi. Buna göre, özellikle Ituri ve Nord-Kivu bölgelerinde sivillere yönelik genel ve sistematik saldırıların savaş suçu veya insanlığa karşı suç kapsamında değerlendirilmesi mümkün.

Açıklamada farklı silahlı gruplar tarafından sivillere yönelik ‘vahşice’ saldırılar düzenlenirken, ordu ve polis birliklerinin de sivillere yönelik öldürme ve cinsel şiddet eylemlerine giriştikleri belirtildi. 

Son haftalardaki çatışmaların ülkenin kuzey ve doğusundaki Ituri, Nord-Kivu ve Sud-Kivu bölgelerinde yoğunlaştığı bildiriliyor. Çatışmalar nedeniyle sadece Nord-Kivu’da bu yılın başından Mayıs ayı sonuna kadar 400 bini aşkın kişi evlerini terk ederken, Sud-Kivu’da çoğunluğu kadın ve çocuk 110 bin kişi göç etti.

Ülkede Codeco ve ADF gibi farklı bölgelerdeki etnik grupların oluşturduğu silahlı hareketlerin yanı sıra çok sayıda silahlı suç örgütü de faaliyet gösteriyor.

 

 

EN SON EKLENENLER