Ludwigsburg kentinde Alevi mezarlarına saldırıldı.

ÖZCAN BOZOĞLU/ LUDWİGSBURG 

Almanya´nin Ludwigsburg kentinde isimleri bilinmeyen iki kişi tarafında Alevi mezarlarına saldırı yapılarak üzerindeki mumluklar ve Melek sembolleri kırılarak çöpe attılar.

Persembe günü yakınlarının mezarlarını ziyaret etmek için S.B, S.A ve G.Ç isimli Üç Alevi kadına Sözlü saldırılarda bulunuldu.

Saat 16:00 sularında Ludwigsburg Ost mezarlığında yakınlarının mezarlarını ziyaret edip bakımlarını yapmak için gittikleri mezarlıkta kimliği belirsiz 35-45 yaşlar civarında iki Türk olduğu bilinen kişiyle karşılaştılar. Annesinin Mezarı başında olan G.Ç elinden uzun tesbihli iki kişi yaklaşıp “Niye bu taşlara tapıyorsunuz, niye Çiçek ekiyorsunuz, niye mezara bakim yapıyorsunuz, bu günahtır.” Diyerek yaklaştılar.

5 yaşında henüz yeni vefat etmiş yan mezarın üzerindeki Melek taşlarınıda günah diye kırdılar.

Aileler mezarlarının üzerine bıraktıkları  “Mumları ve Melek“ sembolünü günah diyerek Alevi mezarların üzerinde toplayıp kırarak çöpe attılar. Çoğu kez bu mezarlığa gelen bu kişiler ailelerinin her defasında getirdiği mumluğu veya melek sembolünü ifade eden taşı mazarın başında bulamıyorlardı.

Perşembe günü aile yakınları  mezarlarını ziyaret ederken mezarlara zarar veren kişilerle karşılaştılar.

Daha öncedende bu tür saldırının bu mezarlara yapıldığı belirten görgü tanıkları Alevi kurumuna anlatığı ifadelerine göre…

S.A: Dün Mezara gittim. Bir hafta önce yine mezarlara saldırmışlardı. Mezarın üzerinde bulunan eşyaları kırıp fırlatmışlar. Dün bizzat kendim gördüm iki kişiyi. Bize bakıp bakıp bişeler imaa ediyorlardı. Sonra bize „ Siz eğer bir taşa bir Mum´a taparsanız sizin dininizde şüphe ederim” diyerek bize ve Alevi toplumunun inanç ve değerlerine hakaret ettiler. iki saata kadar tartıştığımız bu kişiler” biz buranın sorumlularıyız burası islam Mezarlığı” tartışmalar sonrası Ludwigsburg şehir idaresini aradım telefona bay Spiegelmeier çıktı.durumu ona söyledik. Daha öncede biz bu durum yaşadık. Polise gitmiştim ve şikayetçi olmuştum. Polis bana“ Şehir idaresine gidin veya sizin dernekleriniz Camii ile irtibata giriyorlarsa onlar söylesinler“ diye cevap verdi. Bu durumu yaşamak çok üzücüdür biz kendi mezarlarımıza  korkuyla gidiyoruz. Ludwigsburg Şehir idaresine telefonla yaptığımız şikayetimize karşı“ Biz oraya Kamera mi dikelim“ diyerek farkli bir bakış içerisinde değerlendirdi. Polise Kamera önerisini söyledigimizde bunu ancak şehir idaresi yapabilir“ diyor. İki saat boyunca bize terör estirdiler. Kim olduklarını bilmediğimiz bu kişiler neyin nesi olduğunu Alevi kurumları olarak bunun arkasında durulması gerekir. Yine iki hafta önce  çocuklar gelmişti mezar ve taşlarının üzerinde hopluyorlardi. Annelerine bunu söylediğimde“ Hanim efendi onlar çocuktur “ cevabını verdi bana. Ablamın 8 yıl içerisinde üç defa mezarini yapmışız. Önlem alınmazsa Bu saldırılar yine devam edecek.

Tartişmalar yaşanırken Camiiden geldiklerini söylediler. Isimlerini sordum vermediler. Bizimle dalga geçtikler. Çok tuhaf isimler söyledi. Birisi burada Avrupa sorumlusu olduğunu söyledi. Nereli olduklarını sorduğumda  biri Trabzon´luyum, diğeri Sinop´luyum diyerek bize doğru cevap vermediler. Kendileri Türklerdi Cami´den geldiklerini söylediler. İçlerinde birisini 3. Kez görüyorum burada o kişi bana ölmüş gitmiş neyin bakımını yapıyorsunuz? Dedi. Diğer mezarlarada ayni şekilde saldırmışlardı. Mezraların üzerine bırakılan Melekeleri kırmışladı.

S.B: Dün çok büyük bir saldırıya ve tartışmaya uğradık Mezarlıkta. Ben ablamla  birlikte mezarlığa gittik ve beraberce bu olayı yaşadık.Bu bir ilk değil son olacağınıda düşünmüyorum. Bunlar daha kötüsünüde yapabilirler. Biz ölülerimizi malesef orada yalnız birakip geliyoruz. Hiç bir güvenlik yok. Oraya her gelen mezarları tahrip edip kırabiliyor. Elimiz kolumuz bağlı bir şekilde. Dün Şehir idaresini aradığımda Spiegelmeier adlı biri telefona çıktı o bana “ hiç bir kimsenin bu tür şeyi yapmaya asla hakkı yoktur bunu yapamazlar” dedi. Bu konuyu şefime bildirecem ve ilgilenecez dedi.Bizim bir çok Sunni arkadaslarımız var bu tür insanlarin deşifre etmemiz gerekir. Müslüman mezarlığı olan Ludwigsburg Ost mezarlığında bize bir sürü hakaret ettiler.Mezarlık parkında biz Üç Kadın yalnız kaldık arabalarımıza binemedik plakalarımızı alırlar diye. Daha  sonra onlara rahatsız olduğumuzu belirtik ve onlar yaya uzaklaştılar bizler arabamıza bindik. Onlar  hangi mezarın Alevi hangi mezarın Sunni olduğunu biliyorlar. Mezar mezar dolaşıp üzerlerinde bulunan Melek sembolünü ve Mumları alıp kırıyorlar. Biz Alevi kurumunda yardım bekliyoruz. Biz endişe içerisindeyiz. Ablamın mezarını kırmışlar gece uyuyamıyoruz.

G.Ç: Bu durum daha öncede yasanmış. Şimdiye kadar neden bir ses çıkmamış anlayamıyorum. Ben Perşembe günü Annemin mezarını ziyaret etmek için yalnız gittim. Mezarlığa bakım yaptıgım esnada iki kişi bana doğru söylenerek geliyordu birisinin elinde Uzun tesbih bana dogru gelince bende onlara doğru birkaç adım attım. Adamlara isimlerini sorunca dalga geçerek uzun bir isim söyledi. Biz arabalarımıza doğru giderken bizi takip ettiler arabalarımızın Plakasını almaya çalışıyorlardı. Ben de ne bizi takip ediyorsunuz biz bayanız neden bizi rahatsiz ediyorsunuz dedim. Hangi hakla onlar oraya gelip biz bu bölgenin sorumlusuyuz diyebiliyorlar.ilk olarak benimle tartıştılar. Ben onlara neden bu taşları kırıyorsunuz diye sorduğumda Onlar „ Dinimizde puta tapmak taşa tapmak günah“ diye biz tartışınca diğer iki kadın arkadaşta duydular ve geldiler ve onlarda konuya dahil oldular. İlk defa bu kişileri görüyorum. Adamlar bize dalga geçerek„ Bende Aleviyim“ dediler. Bugünde Mezarlığa gidecektim ama korktuğum için gidemedim.

Konuyu Ludwigsburg Alevi Kültür Merkezi yönetimine ileten görgü tanıkları, LB-AKM yönetimi konuyla ilgili yaptığı kısa açıklamada şiddetle kınıyoruz. Biz bu zihniyetin nerede geldiğini iyi biliyoruz. Buranın Bir hukuk devleti olduğunu unutmayalım! Konunun takipçisiyiz.”

 

EN SON EKLENENLER