Kadın cinayetlerine intihar süsü

Van’da son bir yıl içinde artan kadın cinayetleri, durumun vahametini ortaya koyuyor.

Artan kadın cinayetlerine ilişkin bilgi veren Van STAR Kadın Derneği Başkanı Serap Güvenç, erkeklerin yaşam alanını korumak için kadın üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Aynı zamanda ataerkil kültür bağlamında belirlenen sosyal kültürel düzenin, kadını geri planda konumlandırdığını kaydeden Güvenç, şunları ifade etti: “Erkek, mevcut düzeni korumak için öldürmeye devam ediyor. Dünyanın her yerinde süregelen en yaygın ve yıkıcı yaşam hakkı ihlallerini, kadın cinayetleri oluşturuyor. Kadınlara yönelik şiddet, tüm dünyada milliyet, etnik, köken, nesil ve hiçbir toplum kesimi ayırt etmeksizin hayatlara mal oluyor. Her gün dünyada kadınlar, eşleri, partnerleri veya diğer aile üyeleri tarafından öldürülüyor. Türkiye’de (Kuzey Kürdistan dahil) 2019’da 474, 2020’nin ilk 6 ayında 52 kadın katledildi. Van’da son bir yıl içinde 22 kadın katledildi. Bir yıl içinde 7 kadının intihar ettiği iddia edildi. Bize göre intihar değil, cinayettir.”

VAN’DAKİ BAZI KADIN CİNAYETLERİ

Van’da son bir yıl içindeki bazı kadın cinayetleri şöyle:

* Canan Akar, 2 Temmuz 2019’da Van/Gürpınar’da odasında şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmiş olarak bulundu. 19 yaşındaki Canan Akar, bir yıldır evliydi.

* 23 yaşındaki bir çocuk annesi Sibel Varlı’nın, 14 Temmuz 2019’da Van’ın Erciş ilçesinde intihar ettiği iddia edildi. Genç kadın, eşinden gördüğü şiddet nedeniyle boşanmak istiyordu.

* Tuşba ilçesine bağlı Şahbağı Beyüzümü Mahallesi’nde oturan 26 yaşındaki Süphan Boz, 31 Ocak 2020’de şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Evli olduğu erkek tarafından şiddete maruz bırakıldığı öğrenilen Boz, şüpheli bir şekilde yaralandıktan sonra kaldırıldığı Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.

* İpekyolu ilçesi Alipaşa Mahallesi’nde yaşayan Gülay Elçi, 20 Şubat 2020’de evinde şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Elçi’nin kendisini evin içindeki doğalgaz borusuna asarak intihar ettiği iddia edildi.

* Hacer Metin (23), İpekyolu ilçesine bağlı Hatuniye Mahallesi’ndeki evinde 2 Nisan 2020’de hayatını kaybetmiş halde bulundu. Evli olduğu erkek, gözaltına alındıktan sonra ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Kayıtlara şüpheli ölüm diye geçildi.

* 17 Nisan günü ise N.A’nın İpekyolu ilçesinde bağlı Kevenli Mahallesi’ndeki evinden silah sesi duyan komşuları, polise ihbarda bulundu. Bunun üzerine bölgeye sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Eve giren ekipler, N.A’nın hayatını kaybettiğini belirledi. N.A’nın ölümü kayıtlara şüpheli ölüm olarak geçti.

* Ceren Atlı da 9 Mayıs’ta Özalp’ın İstasyon Mahallesi’nd silahla vurulmuş halde bulundu. İntihar ettiği iddia edilen genç kadın yapılan otopsiden sonra toprağa verildi.

EN SON EKLENENLER