Belen: Savunma çökerse yargı da çöker

Hukukçu Bahri Belen, iktidarın meclis gündemine taşımaya hazırlandığı Avukatlık Kanunu ve baroların seçim sistemine yönelik değişikliği ANF’ye değerlendirdi. Yapılmak istenen yargıyı yok etme amaçlı bir değişiklik olduğunu vurgulayan Belen, “Bu değişiklikle yargıyı ve savunmayı yok etmek, parçalayıp bölmek istiyorlar” dedi.

‘OLAĞANÜSTÜ DÖNEMLERDE HUKUK MÜCADELESİNİ BAROLAR VERDİ’

Avukatlık mesleğinin yargının en önemli ayaklarından biri olduğunu vurgulayan Belen, Avukatlık Kanunu’ndaki avukat tanımlamasını şöyle anımsattı: “Yargının kurucu unsuru olan savunmayı bağımsız ve serbestçe temsil eder. Avukatlar Kanunu’nun 76. Maddesi’ne ve 95. Maddesi’nin 21. fıkrasına göre hukuk devletini, insan haklarını savunmak ve bunları yaşama geçirmek için mücadele etmekle yükümlüdür. Olağanüstü dönemlerde ayakta kalıp insan hakları ve evrensel hukuk mücadelesini veren barolar oldu ve bu yasa teklifi taslağı baroların bu muhalefetini kırmaya, doğrudan savunmayı çökertmeye yöneliktir.”

‘ÇOKLU BARO DİYE BAROLARI BÖLMEK İSTİYORLAR’

Yargıçları ve savcıları bitirip emir komutasına alan iktidarın şimdi de avukatları emir komutasına almaya çalıştığına dikkat çeken Belen, ‘çoklu baro’ adı altında baroları bölmek istediklerine işaret ederek, “Madem baroları bölmek istiyorlar, o zaman Hakimler Savcılar Kurulu’nu da bölsünler, böylece herkes istediği gibi bir Hakimler Savcılar Kurulu kursun” dedi.

‘BUNU SIKIYÖNETİM DÖNEMİNDE BİLE YAŞAMADIK’

Savunma çöktüğü takdirde yargının da tamamen biteceği uyarısında bulunan Belen, o zaman da demokrasinin biteceğini vurguladı. Bu vahim gidişatın halk tarafından iyi kavranması gerektiğine işaret eden Belen, halka bu hususun iyi anlatılması gerektiğinin altını çizdi. Yılların hukukçusu Belen, böylesi bir süreci sıkıyönetim döneminde bile yaşamadıklarına dikkat çekerek, bu yasa taslağının geçmemesi için mücadele edeceklerini vurguladı.

EN SON EKLENENLER