240 milyon Dalit hala ayrımcılığın kurbanı

Hindistan’da Brahmanlar, Kşatriyalar, Vaikyalar ve Sudralar gibi kesimler kast sistemini oluşturuyorlar. Ancak “dokunulmaz” anlamına gelen kelimeden alan Dalitler bu gruplar tarafından kast sisteminin dışında tutuluyorlar. Nedeni ise diğer kastlarda bulunan Hinduların aşağılayıcı bulduğu ölü gömme ve hayvan yıkma gibi işleri yaptıkları için.

Diğer kesimler tarafından dokunulmayacak kirli oldukları öne sürüldükleri için bu gruba “dokunulmaz” anlamına kelimeden alan Dalitler adı verilmiş. 1,3 milyar milyonluk Hindistan nüfusunun 240 milyonu oluşturmalarına ve 1950’den bu yana geçerli olan anayasada ayrımcılık ile kast sisteminin yasaklanmasına rağmen, Dalitler yıllardır her türlü ırkçı saldırıya maruz kalıyorlar.

Örneğin 2014’te çok kapsamlı yapılan bir ankete katılanların üçte biri hala Dalitlere yaklaşmayacağını söyledi. Ülkedeki güvenlik birimlerinin istatistiklerine göre ise 2011-2016 yılları arasında 200 bine yakın Dalit saldırıya uğradı. Fakat uluslararası bağımsız kuruluşlar, gerçek rakamın bu istatistiklerden çok daha fazla olduğuna dikkat çekiyorlar.

MÜCADELE EDEN DALİTLER HEDEF SEÇİLİYOR

Son yıllarda mesleklerini değiştirip diğer kast sistemindeki kesimler gibi yaşamaya başlıyorlar, ancak yine şiddet olaylarının kurbanı oluyorlar. Hindistan’da da etkili olan koronavirisü bu yana ise Dalitler hem kirli oldukları iddiasıyla kast sistemindeki kesimlerin daha fazla saldırılarını uğradılar, hem de salgın onların ekonomik ve sosyal yapılarına büyük bir darbe vurdu.

Hakları için mücadele eden Dalitler ise daha fazla saldırıya uğruyor. Hatta saldırganlar başka bir Dalit hak mücadelesine yeltenmesin diye birçoğunun kulakları, elleri veya burunları kesiliyor. Dünya çapında tanınmış iki fotoğrafçı Helena Schätzle ve Sudharak Olwe ise Alman Der Spiegel dergisi için bu mağdurların fotoğraflarını çekerek, hikayelerini kaleme aldılar.

EN SON EKLENENLER