Vanlı kadınlar: İşkence geri adım attıramayacak

Evine yapılan siyasi soykırım operasyonuyla gözaltına alınan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Üyesi Rojbin Çetin’e yapılan işkence Vanlı kadın siyasetçiler tarafından kınandı.

BARTIN: SESSİZ KALAN DA BU SUÇA ORTAKTIR

Çetin’in gördüğü işkencenin tarif edilemeyeceğini ve izahının olmadığını kaydeden HDP Van İl Eşbaşkanı Öznur Bartın, “Bir kadın tek başına yaşıyor, köpeklerle, kalabalık bir kolluk gücüyle işkence yapılıyor. Bunun izahı yok, asla ve asla kabul edilebilecek bir durum değil. Kadın mücadelesi yürüten bir kadına karşı insanlık suçu işleniyor; onuru ayaklar altına alınıyor. Sadece burada değil dört bir yanda kadına yönelik saldırılar var. Rojbin Çetin üzerinden kadına bir gözdağı vererek onu hem siyasetten hem de onları toplumun ana merkezinden uzaklaştırmak için verilen bir gözdağıdır” dedi.
Kürt halkı ve Ortadoğu halklarının yüz yıllardır bu işkencelere uğradığına dikkat çeken Bartın, şöyle devam etti:
“İnsan haklarının, kanunların, evrensel yasaların, demokratız diyen devletlerin bu denli sessiz kalması suça ortaklıktır. Ciddi manada bunların tartışılması gerekiyor. Amerika’daki George Floyd’e yapılan ile Rojbin arkadaşımızın gördüğü işkenceler aslında devletlerin, sistemlerin ne kadar baskıcı anlayış içinde olduğunu gösteriyor. Ortada bir faşizm var ve Rojbin Çetin’in yanındayız sonuna kadar. Rojbin arkadaşımız asla yalnız değildir ve bu mücadeleden tek geri adım atmayacağız. Daha fazla dayanışma ile mücadelemiz devam edecek.”

ORHAN: BİAT POLİTİKASI İFLAS ETTİ

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan da şunları söyledi:
“Sayın Sevil Rojbin Çetin’in evine yapılan saldırı ve işkence bu kayyum zihniyetinin, imha konsepti ile kadın düşmanlığının bir yansımasıdır. Bu politikalarla yüz yıldır bir yere varılamadı, bir yere de varılamayacak. Tam aksine bunlarla daha çok mücadeleyi, mücadele etme kararlığında inancı yükseltiyoruz. Savaş politikalarıyla, Kürt halkına ve kadına işkencelerle herhangi bir sonucun çözülmeyeceği gün gibi ortadadır. Halkımıza biat ettirme politikaları iflas etmiştir. Rojbin Çetin’e yapılan alçakça saldırıyı kınıyorum, bir an önce bunu yapanlar, yaptıranlar hakkında gerekli işlemler mutlaka yapılmalıdır. Bu işkencenin hesabı mutlaka sorulmalıdır. Bu işin takipçisiyiz, peşini bırakmayacağız.”

GÜZEL: KÜRT KADIN MÜCADELESİNE SALDIRI

“Rojbin Çetin’e yapılan işkenceyi özellikle kadınlara ve kadın oluşumuna yönelik bir saldırı olarak değerlendiriyorum” diyen Van Göç Araştırmaları Eş Başkanı Hanife Güzel ise şunları söyledi:
“Genel olarak işkencecilerin cezasız bırakılması, korunması bu tür işkence olaylarının artmasına sebep veriyor Esat Oktay Yıldıray’ın daha önce Diyarbakır cezaevinde Kürtlere yapmış olduğu işkencenin de yine köpeklerle olması nedeniyle özellikle bilinçli olarak böyle bir yöntemin kullanıldığı düşüncesi oluşuyor. Bu ciddi anlamda bir mesajdır ve açıkça Kürt kadınları hedef alınmaktadır. Rojbin’e Çetin’e yapılan işkenceler bir insanlık suçudur ve bu olayın ardını bırakmayacağız.”

EN SON EKLENENLER