Polonya’da cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı

Avrupa Birliği üyesi Polonya’da geçtiğimiz Mayıs ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri koronavirüs nedeniyle dün yapıldı. 30 milyondan fazla seçmenin kayıtlı bulunduğu ülkede gün boyu oy merkezlerinin önlerinde uzun kuyruklar oluştu.

Saat 17.00’deki verilere göre seçmenlerin yüzde 48’i oyunu kullandı. 2015’teki seçimlerde aynı saatte bu rakam yüzde 34’te kalmıştı. Bu da dünkü oy verme işlemine ilginin beklenenden daha fazla olduğunu gösterdi.

Seçimin iki favorisi iktidardaki milliyetçi muhafazakar Hak ve Adalet Partisi’nin (PiS) desteklediği şu anki Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile Varşova Belediye Başkanı Rafal Trzaskowski’ydi. Polonya medyasında yer alan seçimlerin ilk sonuçlarına göre Duda oyların yüzde 42’isini aldı. Rakibi Trzaskowski’nin oy oranı ise yüzde 31 olarak açıklandı.

Böylelikle seçimler 12 Temmuz’da yapılacak ikinci tura kaldı. İlk turdaki sonuçlar ikinci kez cumhurbaşkanı koltuğuna oturmaya hazırlanan Duda ile partisi PiS için ciddi tehlikeler arz ediyor. Çünkü liberal bir politika izleyen Trzaskowski’nin ikinci turda diğer muhalif kesimleri de birleştirerek zafer elde edebileceği ifade ediliyor.

EN SON EKLENENLER