Extinction Rebellion ‘dezenformasyon’ eylemini üstlendi

Pazartesi günü bir çok İsveç medyasında bir bildiri yayınlandı. Bildiri sahte bir internet sitesine (ap-fonderna.se) yönlendiriyordu. Bu site, İsveç kamu fonları sitesinin aslına uygun bir kopyasıydı. Tek fark İngilizce ve İsveççe iyi yazılmış ve sunulmuş bildirilerdi. Bildirilerde fosil enerjilere yatırımların durdurulacağı belirtiliyordu.

AFP de bu bilgiyi doğrulamak için aradıklarını ve bir eylemcinin AP7 isimli kamu fonlarının gerçek sözcüsü Johan Floren gibi kendisini tanıttığını, hatta gazetecilere net ve güvenilir bilgiler verdiğini belirtti.

Extinction Rebellion özel bir yöntemle bu denzenformasyon eylemini gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Kamu fonları AP7, suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. AFP de sahte bildiriye dayalı haberini çekti.

Gerçek sözcü Johan Floren, “Dezenformasın sahte siteler, sahte bildiriler ve hatta başkası olduğunu iddia eden insanlarla sıradan bir yöntem haline geldiğinde, bundan zarar görecek olan sadece gazetecilik değildir” diye tepki gösterdi.

Extinction Rebellion 2018 yılı sonunda akademisyenlerin inisiyatifinde Birleşik Krallık’ta ortaya çıktı. Hareket, 1960’lı yıllarda ABD’deki yurttaş hakları için mücadeleden esinleniyor. Sivil itaatsizliği benimseyen hareket, sosyal ağlarda kendisini duyurdu ve bugün 70’i aşkın ülkede 500 grup oluşturdu.

Ekim 2019’da France International radyosunun bir haberine göre bu hareketin 100 bini aşkın aktivisti vardı.

EN SON EKLENENLER