Türk devletinin Sivas-Madımak katliamı

ALİ DAĞDEVİREN

‘Madımak, yoksul Anadolu halkının bir yiyecek türü, bir ot.” Ozan Hasan Hüseyin

Anamın piirdii otlu bulgur çorbası…” Sivas yöresinin arkılara/türkülere giren mehur otu madımak… Çorba piirmekte kullanılır! Aynı zamanda Sivas merkezde bir otelin ismi. 2 Temmuz 1993 yılında tarihte eine rastlanmamı bir toplu öldürüm bu otelde yapıldı. 35 insan sistemin kiralıklarınca Madımak Oteli’nde diri diri yakıldı. Ve karakıyımın dumanları bugün Kürdistan’da zalimin zulmü olarak hala öldürmee devam ediyor.

Günümüzden dört yüz yıl önce devlet İtalyan filozof Giordano Bruno’yu diri diri atete yaktı. Onun yakılması Hıristiyan Avrupa’nın alnına koca bir utanç lekesi olarak kazıldı. Onu yakan alevler çadaş düünce ve özgür inanç için dünyayı aydınlatan koca bir ıın fırtınası oldu. O yıllarda Halife Ömer de “Herey Kuran’da var” gerekçesiyle İskenderiye Kütüphanesini yakmıtı. Yavuz Sultan Selim, müftülerinden Hamza Nurettin’e verdirdii “Kızılba taifesi kafirdir. Öldürülmesi vacip ve farzdır. Öldürülenlerin ileri gelenlerinin malları, kadınları, çocukları kısmetleridir.“ fetvası, Dersim, Mara, Çorum ve Sivas’ta hayata geçiriliyordu.

1590’larda zalimlerce katledilen Pir Sultan Abdal anısına düzenlenen Kültür Etkinlikleri’nin ilki 1979, ikincisi 1980’de yapıldıktan sonra, 12 Eylül darbesiyle kesintiye uradı. Üçüncü etkinlik 12 yıl sonra 1992’de Banaz’da yapıldı. 4. etkinlik 1-2 Temmuz Sivas merkez, 3-4 Temmuz’da ise  Banaz Köyü için planlanırken katliamcı devlet de katillerini örgütlemekteydi. Etkinliklerden günlerce önce el altında bildiri daıtan katiller: “Şeytan Aziz! Burası Moskova deil! Kanımız aksa da zafer slam’ın! eriat gelecek, her ey bitecek! Müslüman Türkiye! slam’ın peygamberini ve Kitab’ın izzetini korumak için, bu uurda verilecek canlarımız vardır. Gün Müslümanlıımızın gereini yerine getirme günüdür. man edenler, Allah yolunda savaırlar…“

Zamanın Sivas Belediye Bakanı Karamollaolu “Gazanız mübarek olsun!” derken Cumhurbakanı S. Demirel: “Sivas Valisi ve çileri Bakanı ile görütüm. Gerekli önlem alındı. Fevkalede hassas bir konu. Devlet güçleriyle halk karı karıya getirilmemelidir. Ona gayret ediliyor.” Babakan Tansu Çiller: “Otelin etrafını saran vatandalarımıza hiçbir biçimde zarar gelmemitir. Onlardan ölen ve yaralanan da olmamıtır. Dolayısıyla olay, bir otelin yakılması ve içinde olanların ölmesiyle ortaya çıkmıtır. Tahrike kapılacak bir durum yoktur!”

Devlet çetelerinin yerle bir ettii Kürdistan’a zafer gezisi yapan canavar Çiller, Ovacık köylerini vuran PKK helikopterleri iddiası gibi bu karakıyımı da Van’daki bir olayla karıtırarak “Otel sahibi sigortadan para almak için otelini yakmıtır!” Babakan yardımcısı Erdal nönü: “Güvenlik güçlerimiz, vatandalarımızın zarar görmemesine dikkat ederek olayları kontrol altına almaya çalımaktadır. Olaylar sekiz saat sürmü, itfaiyemiz yetimi vatandalarımızın daha fazla zarar görmesi önlenmitir!” çileri Bakanı Mehmet Gaziolu: “Gruplar halinde gelen kalabalık Aziz Nesin ve dier davetlilerin kaldıı Madımak Oteli önünde toplanmı, güvenlik güçlerimiz arbedeyi önlemitir. Yangın önceden planlanmı deil, topluluk psikolojisi ile ortaya çıkmıtır..” ANAP Bakanı Mesut Yılmaz: “Yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye’de fikir özgürlüünün, halkımızın mukaddes deerleri için kullanılmasına hiçbir ekilde kayıtsız kalamayız.” Necmettin Erbakan: “…Provokatörler geliyor, benzin döküyor, kibrit çakıyor, perdeleri tututuruyor. Bunları yapanlar gene bulunmaz. Çünkü arkasından CIA çıkar.”

Demokrasi Partisi (DEP): “Sivas olayının suçlusu devlettir. Kürt sorununun can alıcı bir biçimde dayattıı bu dönemde, masum insanları katlederek, farklı çelikilerin de var olduunu göstermeye çalıtır. Bu organizeli koca bir vahşettir.”

Evet Sivas’ta insanlık yakıldı. Ba roldekiler; memur, müdür, bakan, vekil, bakan oldu. Devlet, katillerini kolladı/ korudu/ sonunda serbest bıraktı! Sözde dava zamanaımına uradı! Yıllardır Kürdistan’ı bombalayarak yakıp/yıkan katliamcı Erdoan “Gözünüz aydın“ dercesine “Haydi hayırlı olsun!” diyerek sevincini seslendirdi.

EN SON EKLENENLER