Çoklu baro teklifi Meclis’te görüşülüyor

AKP’nin hazırladığı ve AKP Genel Başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Kararlıyız’ dediği, çoklu baro teklifi, Meclis Adalet Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Muhalefet, baro başkanları olmadan toplantı yapılmasına tepki gösterdi. Aralarında İstanbul, Ankara ve Antep’in de bulunduğu 20 baro başkanı, toplantıya katılmak üzere Meclis’in Çankaya kapısına geldi. Baro başkanların komisyon görüşmelerine katılması engellenince baro başkanları da Meclis kapısı önünde oturmaya başladı.

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş da baro temsilcilerinin toplantıda olmadığı bir komisyonun yapılamayacağı söyledi. Beştaş, “Baro başkanları yağmur altında 27 saat bekletilirken Feyzioğlu neredeydi? Bu yüzden bir avukat olarak Feyzioğlu beni temsil etmiyor. Feyzioğlu, savunma makamına büyük bir ihanet içindedir. Baro başkanlarının yanındayız. Baro başkanları büyük Savunma Mitingine çağrı yaptı, Ankara Valiliği pandemi gerekçesiyle yasak kararı aldı. Biz meydanlardan daha büyük risk altındayız, neden komisyon toplantısı da iptal edilmiyor. Şu an da 4 milletvekili korona virüsü tedavisi görüyor. Baroların muhalefeti ne kadar büyük bir sarsıntı yaratmış ki, acele bir şekilde bu kanun Meclise geliyor. İktidar hukuku katletmek için barocuklar oluşturacak. Bu teklif sadece 80 baroyu değil, 82 milyonu ilgilendirdiğini herkes öğrendi. Bu bölge projesini kabul etmiyoruz” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Meclis Adalet Komisyonu üyesi Zeynel Emre de toplantısının zaman yönünden usule aykırı olduğunu söyledi. Emre, “Siz iktidar partisi olabilirsiniz, sandalye sayınız da bizden fazla olabilir. Ancak biz de milletin oyları ile Meclis’e gelen milletvekilleriyiz. Burada baro başkanlarının olmadığı bir toplantı nasıl yapılabilir?” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise komisyona alınmayan ve Meclis’in Çankaya kapısında bekleyen baro başkanlarını ziyaret etti. Sancar, burada yaptığı konuşmada bütün baro temsilcilerinin katılabileceği bir salonda görüşmelerin yapılması gerektiğini belirterek, “Niyetlerinin sağlıkla ilgili hassasiyet olmadığı ortada” dedi.

Öte yanda Adalet Komisyonu Başkanvekili Yılmaz Tunç, Meclis’in Çankaya kapısında oturma eylemi yapan baro başkanlarının komisyona alınmasına ilişkin müzakerenin sürdüğünü, baroları temsilen 3 baro başkanının komisyona alınabileceği üzerine görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

Meclis önünde bekleyen baro başkanlarının çevresine şerit çeken polis bir süre sonra güvenlik şeridini daraltmak istedi. Meclis’ten çıkışların yapılamadığını bu yüzden şeridin daraltıldığını belirten polislere tepki gösteren avukatlar, “Kaldırın bunları, yaptığınız ayıp” sözleriyle polise tepki gösterdi.

 

 

EN SON EKLENENLER