69 AP vekilinden Türkiye uyarısı

Avrupa Parlamentosu’nun(AP) Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) grubu ve Avrupa Birleşik Solu-İskandinav Yeşil Solu(GUE/NGL) başta olmak üzere çeşitli fraksiyonlarına mensup 69 milletvekili Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e bir mektup yazdı. Mektupta HDP milletvekillerinin tutuklanması, muhalefete olan baskılar, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye ve Güney Kürdistan’a dönük işgal saldırılarını ve bombardımanlarını hatırlattı.  

Mektupta özetle şu ifadeler yer aldı:

“Türk tipi başkanlık sistemi, güçler ayrılığı ve bağımsız yargı ilkesini zayıfladı. Türk hükümetinin hukuksuz saldırıları sadece parlamenter demokrasiye yönelmiyor. Ayrıca, Kürt illerindeki HDP’li belediye eşbaşkanlarını yasadışı bir şekilde görevden alarak yerlerine “vali-kayyumlar” atıyor. 31 Mart 2019’da yapılan yerel seçimlerden bu yana, hükümet 65 HDP’li belediyeden 46’sına hukuksuz bir şekilde el koydu. Venedik Komisyonu, 18 Haziran 2020 tarihinde 979/2019 sayılı görüşünü açıkladı ve mevcut durumun demokrasinin temel ilkeleri, hukukun üstünlüğü ve yasanın öngörülebilirliği ile bağdaşmadığını söyledi.

SALDIRIDA SİVİLLER ÖLDÜRÜLDÜ

Ayrıca, Türk ordusunun Şengal ve Maxmûr Kampı bölgelerindeki hava saldırılarının yanı sıra 14 Haziran’da başlayan Güney Kürdistan’daki (Irak Kürdistan Bölgesi) diğer operasyonları hakkındaki ciddi endişelerimizi de dile getirmek istiyoruz. 23 Haziran 2020’de Kobanê’de ise bir drone saldırısı düzenledi. Her iki saldırıda da birçok sivil hayatını kaybetti ya da ağır yaralandı…

Türkiye, NATO ve Avrupa Konseyi üyesidir ve AB için aday bir ülkedir. Komisyon, ulusal ve uluslararası hukukun tüm demokratik normlarına karşı olan bu eylemleri tolere etmemelidir. Sizden Erdoğan’ın otokratik rejimine karşı harekete geçmenizi istiyoruz.

AB, Akdeniz’de de savaşçı bir Türkiye davranışıyla karşı karşıya.

AB’nin kendisine yönelik olan da dahil olmak üzere bu kadar saldırganlıklar karşısında pasif kalamayız.

Komisyon’dan, bu yasadışı baskı ve saldırıların yanı sıra uluslararası hukuka yönelik saldırıların sona erdirilmesi için ekonomik ve hedefli yaptırımlar şeklinde acil ve somut adımlar atmasını talep ediyoruz.”

 

EN SON EKLENENLER