Avrupa pazarındaki en tehlikeli ürün kategorisi oyuncaklar

Avrupa Hızlı Uyarı Sistemi (Rapid Alert System) 31 Avrupa ülkesi, 2019 yılında piyasalar dolaşımda olan 2 bin 243 tehlikeli ürün bildiriminde bulundu.

Bu bildirimlerin 4 bin 477 sonuç alıcı eyleme dönüştüğünü belirten Rapid Alert System, imha edilen veya geri çağrılan ürünlere dikkat çekti. 2018 yılı ile kıyaslandığında, yüzde 10’luk bir artış var.

Avrupa Adalet Komiseri Didier Reynders, “Tüketicileri tehlikeli ürünlere ve olası hasarlara karşı hiç olmadığı kadar korumaya çalışıyoruz” dedi.

Oyuncaklar, uyarı bildirimlerinin yüzde 29’unu oluşturuyor ve böylece Avrupa pazarındaki en tehlikeli ürün kategorisi olarak değerlendiriliyor.

İkinci sırada yüzde 23 uyarı bildirimi ile motorlu aygıtlar, üçüncü sırada ise yüzde 8 ile beyaz eşya geliyor.

Avrupa Tüketici Birlikleri Bürosu (BEUC), bu uyarıların piyasalara sürülen kusurlu ürünlerinin sadece bir kısmını temsil ettiğini kaydetti.

Büro, 20 yıl önce hazırlanan ürün güvenliği yasalarının, bugünkü internet üzeri satın alımlara uygun olmadığını belirterek eleştiride bulundu. BEUC, tüketicilerin internet üzerinde Avrupa sınırları dışında bulunan ve izlerinin takip etmenin zor olduğu üreticiler nezdinde doğrudan ürün satın alabildiğine dikkat çekti.

EN SON EKLENENLER