Gine’de çocuk tecavüzleri: Aileler eliyle gizleniyor

12,5 milyon nüfuslu Batı Afrika ülkesi Gine’de yaşanan tecavüz olayları son haftalarda özellikle çocuklara yönelik tecavüzler nedeniyle yeniden gündemde. Mayıs ayında iki yaşındaki bir kız çocuğuna yönelik tecavüzün yarattığı kamuoyu tepkisine rağmen suçlular bizzat aileler eliyle kurtarılıyor.

Resmi verilere göre, sadece başkent Conakry’de her ay 150’nin üzerinde tecavüz suçu işleniyor. Çocukları Koruma Dairesi adlı resmi kuruma göre, 2018’in ağustos ve ekim ayları arasında başkentte kaydedilen 552 tecavüz vakasının çoğunluğu çocuklara yönelikti.

‘ADIM ATILMAZSA TÜM KIZ ÇOCUKLARI TECAVÜZE UĞRAYACAK’

Gine’de endişeleri artıran gerçek ise, tecavüz suçlularının affedilmesini sağlayan gelenekler. Mağdurların aileleriyle anlaşılması halinde tecavüz suçluları cezadan sıyrılabiliyor. Oysa şikâyet edilmesi halinde yasalar, 5 ila 20 yıl arasında değişebilen hapis cezaları öngörüyor.

Gine Kadın ve Genç Kızlar Koalisyonu adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı bir çalışma sonrasındaki açıklamada, “(Anlaşma öngören) bu fenomeni sınırlandırmak için bir şey yapılmazsa, yakın zamana kadar Gine’deki tüm kız çocukları tecavüze uğramış olacak” denilmişti.

Ülkedeki birçok sivil toplum kuruluşu, ailelerin tecavüzcülerle anlaşma yerine polise şikâyette bulunması için çalışma yürütüyor.

AİLELER ‘EVLENEBİLSİNLER’ DİYE GİZLİ TUTUYOR

Deutsche Welle radyosuna konuşan Saran Traoré adlı bir kadına göre, ailelerin polise başvurmamasının en önemli nedeni olarak çocuklarının ileride evlenememesi riski öne çıkıyor. Traoré, “Genel olarak bazı aileler polise şikâyette bulunmuyor, çünkü tecavüz edilmiş bir kızın eş bulamayacağını düşünüyorlar” dedi.

Traoré’ye göre, ailelerin bir diğer gerekçesi ise ‘aile şerefinin’ korunması kaygısı.

Sosyolog Aboubacar Camara’ya göre de toplumun artık tecavüzü bir suç olarak görmesi ve ‘tabu’ olarak görmekten vazgeçmesi gerekiyor.

 

EN SON EKLENENLER