BM: Kongo’daki çatışmalarda siviller hedef

Eski adı Zaire olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (RDC) farklı gruplar ile ordu birlikleri arasındaki çatışmalar yıllardır sürüyor. Bu grupların başında gelen ve radikal İslamcılarla bağlantılı olan Demokratik Müttefik Güçleri (ADF) ise katliamlarıyla öne çıkıyor.

Yoksulluk, çete saldırıları ve salgın hastalıklarla boğuşan ülkede ADF tarafından sadece son bir buçuk yılda yüzlerce katliamın düzenlendiği bildiriliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından görevlendirilen soruşturmacıların yayınladığı son rapora göre, sadece Ocak 2019 ile Ocak 2020 arasında ADF saldırılarında 500’e yakın sivil katledildi. Saldırıların çoğunluğunun toplu katliamlar şeklinde gerçekleştiği ve ölenlerin üçte birinin kadın ve çocuk olduğu da verilen bilgiler arasında.

Rapora göre, Şubat ayından Haziran sonuna kadar ise en az 297 sivil katledildi. Saldırıların daha çok Nord-Kivu ile Ituri bölgelerinde yoğunlaştığı da belirtiliyor.

Raporda, Kongo ordusunun da sivillere yönelik saldırılar düzenlendiğine dikkat çekildi. 

Uganda kökenli bir örgüt olan ADF, 1980’li yıllardan itibaren o dönemki adı Zaire olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti topraklarında eylemlere başlamıştı.

 

 

 

EN SON EKLENENLER