Cumartesi Anneleri: Yüzleşme olmadığı için geçmiş tekrar ediyor

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 798’incisini salgın nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden yaptı. Bu hafta, 16 Temmuz 1980 tarihinde Amed’de gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Recep İkincisoy’un akıbeti soruldu.  
İkincisoy’un ablası Ayşan İkincisoy, “Babam çok aradı Recep’i. Babam şimdi yatalaktır. İçimize dert oldu. Hâlâ arıyoruz ve gözümüz yollarda” dedi.  

‘YÜZLEŞME OLMADIĞI İÇİN TRAVMA SÜRÜYOR’

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Bir aileye bu acıyı yaşatamazsınız. Recep’in nerede gömülü olduğunu mutlaka ve mutlaka açıklamalısınız” diye belirtti.
Bu haftanın açıklamasını ise Cumartesi İnsanlarından Mukaddes Şamiloğlu okudu. Şamiloğlu, “Yaşananlarla yüzleşilmesi ve hesaplaşılması şarttır. Türkiye; bu yüzleşme ve hesaplaşmayı gerçekleştirmediği için, geçmiştekine benzer travmaları bugün de yaşamaya devam ediyor” dedi.

İKİNCİSOY’UN HİKÂYESİ

Şamiloğlu, İkincisoy’un hikâyesini şöyle anlattı:
“18 yaşındaki Recep İkincisoy, Diyarbakır’da ailesi ile birlikte yaşıyordu. Nişanlıydı, evlilik hazırlığı içindeydi. Diyarbakır’daki ağır baskı ortamında Recep İkincisoy, sık sık polisler ve sivil giyimli kişiler tarafından izleniyor ve tehdit ediliyordu. Kaybedilmeden kısa bir süre önce sivil polisler tarafından kaçırılmak istenmiş, olay yerine yakın olan bir akrabasının evine sığınarak kurtulmuştu. 16 Temmuz 1980 akşamı Recep, iftar için evine geldi. İftardan sonra tekrar sahibi olduğu perdeci dükkanına gitti. Saat 23.00 civarı evine dönerken tanık beyanlarına göre 3 sivil polis tarafından evine yakın bir yerde zorla otomobile bindirilerek götürüldü. Olaya şahit olan komşuları durumu hemen aileye bildirdi. Baba Salih İkincisoy emniyet ve savcılık başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara başvurdu. Ancak başvuruları sonuçsuz bırakıldı. Gözaltına alındığı inkâr edilen Recep’ten bir daha haber alınamadı.” 

 

EN SON EKLENENLER