Ermenistan ile Azerbaycan arasında çatışmalar şiddetlendi

Pazar günü yaşanan çatışmalarda 3 Azerbaycan asker ölürken, dördüncü bir Azeri askeri de bugün öldürüldü.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’na göre çatışmalar iki ülke sınırındaki Tavuş bölgesinde yaşandı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise Azerbaycan’ın Pazartesi sabahı yeniden Ermeni noktalarına obüs saldırısında bulunduğunu bildirdi.

Pazar günü de karşılıklı olarak obüs atışları gün boyu ve gece saatlerinde sürmüştü. Ermenistan Savunma Bakanlığı, kendi cephelerinde herhangi bir kayıp olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşiniyan, Bakanlar Kurulu’nda yaptığı açıklamada “Provokasyonlar yanıtsız kalmayacak” dedi.

Savunma Bakanı David Tonoyan ise gerektiğinde güçlerinin “düşman topraklarındaki noktaları almaya hazır olduğunu” kaydetti.

Bağımsız Devletler Topluluğu’ndaki altı ülkenin (Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Beyaz Rusya ve Ermenistan) kurduğu Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nün de bu Pazartesi günü konuyu ele almak için toplanması bekleniyor. Türk devleti ise Azerbaycan’ın yanında saf tuttu.

Ermenistan ve Azerbaycan, 1990’lı yılların başından bu yana, Ermeni çoğunluklu Dağlık Karabağ bölgesinin kontrolü için çatışma halinde. Bu bölge, 1991 yılında Ermenistan’ın desteği ile tek taraflı olarak bağımsızlık ilan etti. Azerbaycan ile çıkan savaşta 30 bin dolayında kişi hayatını kaybetti ve bu savaş 1994’te ateşkesle sonuçlandı.

EN SON EKLENENLER