AB’de ekonomik kriz: Kurtarma planı için son söz bugün

Almanya’nın dönem başkanlığını yürüttüğü Avrupa Birliği (AB), bugün Brüksel’de Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik krizle mücadele paketini liderler düzeyinde görüşecek. Başbakan Angela Merkel’in kesin olarak karşı çıktığının bilinmesine rağmen ekonomik krizin ağırlığı nedeniyle kabul ettiği ortak borçlanmayı da içeren paket için diğer ülkeleri ikna etmeye çalışacak olması dikkat çekiyor.

Zirvede tartışılacak krizle mücadele planı toplamda 750 milyar Euro değerinde yardımlar öngörüyor. Bunun 500 milyar Euro kadarı ise faydalanan devletler tarafından geri ödenmeyecek sübvansiyonlardan oluşuyor.

GÜNEY VE KUZEY ÜLKELERİ ARASINDAKİ ÇEKİŞMELER

Genel olarak ekonomiyi kurtarma programlarına karşı çıkmasa da yardım paketine karşı en sert muhalefeti yürüten Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin ikna edilmesi için birçok ülkenin liderleri Hollanda’ya gitmek zorunda kalmıştı. Hollanda’nın yanı sıra Avusturya, Danimarka ve İsveç ile kısmen Finlandiya’nın itirazlarının olduğu biliniyor.

Bu ülkeler özellikle AB’nin dayattığı ‘reform’ politikalarını hayata geçirmemeleri nedeniyle güney Avrupa ülkeleri İtalya ve İspanya’ya tepkililer. Zira İtalya ve İspanya, sırasıyla 172 milyar ve 140 milyar Euro civarındaki yardımlarla en fazla destek görecek olan AB üyeleri.  

Güney Avrupa ülkeleri ise kurtarma planına karşı çıkan ülkeler ile Almanya’nın AB bütçesine yaptıkları payın azaltılması yönündeki maddeyi ikna amaçlı kullanıyorlar. İtalya hükümeti, yardım planına karşı çıkılması halinde bu maddeyi veto edeceklerini duyurmuştu.

HUKUK DEVLETİ İLKESİ POLONYA VE MACARİSTAN’I KIZDIRIYOR

AB Liderler Zirvesi’nde tartışmalı bir diğer konu ise, daha önce alınan ve birlik yardımlarının insan hakları ve hukuk devleti kriterlerine saygı şartına bağlayan bir prensip kuralı. AB’nin birçok kez hukuk devleti kurallarını çiğnediği için uyardığı bu iki ülke ise, planı veto etmemek için bu şartın görmezde gelinmesi yönünde şantaj yapıyor.

BCE UYARMIŞTI: GEÇ KALINMAMALI

Ayrıca Avrupa Merkez Bankası’nın (BCE) devletler, bankalar ve şirketlere destek için borç satın alma programı olarak bilinen PEPP’yi hayata geçirmek istediği biliniyor. Bu kapsamda 2021’e kadar 1 trilyon 350 milyar dolarlık bir destek söz konusu.

Dün bir açıklama yapan BCE Başkanı Christine Lagarde, AB ülkelerinin acilen 750 milyar Euro tutarındaki kurtarma planına onay vermeleri çağrısında bulunmuştu. Lagarde, krizle mücadelede gecikilmemesi için planın acilen onaylanması gerektiğini savunmuştu.

BEKLENENDEN DAHA BÜYÜK BİR KÜÇÜLME

AB Komisyonu’nun geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporda, birliğin ekonomisinin bu yıl yüzde 8,3 gerileyeceği öngörüsüne yer verilmişti. Komisyona göre, 2021’de ise yüzde 5,8’lik bir büyüme mümkün olabilecek. Mayıs ayındaki tahminlerde ise bu yıl yüzde 7,4’lük bir küçülmeye karşılık 2021’de yüzde 6,1’lik bir büyüme öngörülmüştü.

Milli gelir kaybının İtalya, İspanya, Hırvatistan ve Fransa gibi ülkelerde yüzde 10’un üzerinde, İsveç, Macaristan ve Almanya gibi ülkelerde ise yüzde 5-7 aralığında olması bekleniyor.

EN SON EKLENENLER