Dersim’de Hasret Gültekin Anıtı tartışması

Dersim’de Hasret Gültekin Anıtı ve Sivas Katliamında yaşamını yitiren 33 kişinin isminin olduğu kaideler merkeze taşınacak gerekçesiyle cemevinin arkasına alındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı şehitleri Alevi toplumunun önemli değerleridir. Sivas’ta katledilen yalnızca sanatçılar, aydınlar ve yazarlar değildir. Aynı zamanda Alevi inancı, kültürü ve değerleri de katledilmek ve yok edilmek istenmiştir. Hasret Gültekin ve Sivas Katliamı şehitleri Dersim’in Alevi halkı ve kurumları tarafından sahiplenir ve baş tacı edilir. Bu çirkin saldırıyı kınıyoruz” dedi.

“Hiçbir Alevi Hasret Gültekin anıtından rahatsız olmaz, olamaz. Dersim kurumlarını karşı karşıya getirmek isteyen kişiler çirkin saldırının failleridir” diyen Önlü, şöyle devam etti:

“Gültekin’in sazı ve sözü Alevi halkının tarihidir. Dersim kurumlarını töhmet altında bırakan, karşı karşıya getirmek isteyen, bundan çıkar sağlayarak kendine rant alanı yaratan kişiler kimlerse, failler de onlardır ve bu çirkin saldırıyı gerçekleştirmişlerdir. Bizlere düşen, Dersim halkı ve kurumları olarak sökülen Hasret Gültekin’in anıtını Dersim’in en güzel köşesine dikmek ve onun ismini ve eserlerini yaşatmak olmalıdır. Bir kez daha bu saldırıyı yapanları kınarken buradan Dersim Belediyesi’ne ve meclis üyelerine çağrı yapıyoruz. Gelin bu çirkin saldırıya karşı ortaklaşalım, Hasret Gültekin ve Sivas şehitlerinin anıtını bizler rantçıların elinden alıp halkımızla buluşturalım.”

Konu hakkında Facebook hesabından konu hakkında paylaşımda bulunan AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat “yanlıştan hemen geri dönülmelidir.” dedi. Mat’ın açıklamsı şöyle;

“Bu büyük yanlıştan hemen geri dönülmelidir..

2018’de Nazımiye Düzgün Baba Cemevi yönetiminin onayladığı ”Sivas Katliamı Şehitleri Anı Ormanı-Anıt Projesi” kapsamında, 33 canımızın isimlerinin de yerleştirildiği Hasret Gültekin heykeli açılışının yapılacağı duyurulmuştu. Bizleri heyecanlandıran bu projeye çok sevinmiştik.

Fakat 16.07.2020 Perşembe günü açılışı yapılacağı duyurulan Hasret Gültekin heykeli, 15.07.2020 gecesi yıkıldığını üzülerek duyduk.

Bu büyük yanlıştan hemen geri dönülmelidir. Düzgün Baba bizim kutsalımızdır ve Pir Sultan Abdal ile de Yol Müsahibidir. Cemevi yönetimindeki canlar bu sorumluluk ile hareket etmelidir.

Madımak katilinin serbest bırakıldığı, davaların zaman aşımına uğratılmaya çalışıldığı bir süreçte, Cemevi yönetiminin bu davranışı başta katledilen canlarımızın aileleri olmak üzere milyonlarca Aleviyi derinden yaralamıştır. Zira böylesi bir saygısızlığın ne mantıklı bir açıklaması vardır, ne de bahanesi.

En kısa zamanda Anıt hak ettiği yerde yerini almalıdır. Bu gereksiz, anlamsız tartışmalar sonlandırılmalıdır.

Enerjimizi ve gücümüzü katliamı yapan ve yaptıranlara yönelik vereceğimiz haklı olduğumuz mücadelede kullanalım.”

 

EN SON EKLENENLER