ESP: Kadın özgürlük mücadelesi engellenemez

ESP İstanbul İl Örgütü öncülüğünde, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ile MYK üyelerinin de aralarına bulunduğu 9 kadın siyasetçinin Balıkesir’de gözaltına alınması Kadıköy’de protesto edildi. Süreyya Operası önünde gerçekleşen eyleme çok sayıda siyasi parti katıldı. “Gözaltılar serbest bırakılsın, kadın özgürlük mücadelesi engellenemez” yazılı pankart açan halk, sık sık, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları attı. Eylemde siyasi partilerin kadın temsilcileri teker teker söz aldı.

‘ÖRGÜTLÜ MÜCADELEMİZ KAZANACAK’

Birleşik Devrimci Parti adına söz alan Burcugül Çubuk, faşizmin saldırılarına kadın mücadelesini yükselterek cevap vereceklerini vurgulayarak, “Bilinsin ki, bu operasyonlar bizleri yıldırmıyor. Örgütlü mücadelemizle kazanacağız” dedi.

Yeni Demokrat Kadın (YDK) adına konuşan Sinem Özkan, iktidarın salgını fırsata çevirerek kadın kazanımlarına saldırıya geçtiğini kaydetti. Özkan, kadınların başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kazanımlarını her alanda savunmaya devam edeceğinin altını çizdi.

Emekçi Kadınlar üyesi Delal Erol ise, gericiliğin İstanbul Sözleşmesi ve örgütlü kadınlara saldırılarının aynı dönemde yoğunlaşmasının tesadüf olmadığına dikkat çekerek, kadınların mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

‘SOSYALİST KADINLARA DÖNÜK GÖZALTILAR TESADÜF DEĞİL’

Konuşmaların ardından ESP İstanbul il örgütü adına açıklamayı okuyan Gamze Toprak, AKP-MHP faşizminin yeni bir gözaltı saldırısıyla karşı karşıya olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Toprak, her gün kadınlar erkekler tarafından katledilirken, tacize ve tecavüze uğrarken çıkardığı infaz yasasıyla katilleri, çocuk istismarcılarını, tecavüzcüleri bir bir salıveren ve İstanbul Sözleşmesi’ne göz diken AKP-MHP faşist iktidarın kadın düşmanı politikalarını hız kesmeden sürdürdüğünü vurguladı.

Rosa Kadın Derneği’ne yapılan gözaltı ve tutuklama saldırılarının ardından sosyalist kadınlara dönük gözaltıların tesadüf olmadığını kaydeden Toprak, “Açıktır ki faşizm kadın isyanını zapturapt altına alamamaktadır. ‘Yaşamak istiyoruz’ diyen, nefes alamaz hale getirilen kadınlar ve ezilen tüm cinsel kimlikler eşit, özgür bir dünya için ‘Yaşasın sosyalizm’ diye haykıran kadınlar gözaltı ve tutuklama saldırıları ile susturulmaya çalışılıyor” dedi.

‘KORKU DUVARI ÇATLAMIŞTIR’

Faşizmin, örgütlü kadını etkisizleştirdiği zaman, bireyler toplamıyla daha kolay baş edeceğini düşündüğünü ifade eden Toprak, “Yoldaşlarımız AKP-MHP iktidarının tüm kadın düşmanı politikalarına karşı kadın özgürlük mücadelesinin gücünü, iradesini ve aklını kuşanmış kadınlardır. Erkek egemen sisteme karşı kadınların özgürlüğünü sokak sokak, meydan meydan savunan kadınlardır. Onlar, kadın aklını siyasetin merkezine taşımış, bunun için bugün olduğu gibi birçok bedel ödeyen sosyalist kadınlardır” diye konuştu.

Kadın özgürlük mücadelesini engellemeye dönük olan bu gözaltı operasyonun amacına ulaşmayacağının altını çizen Toprak, AKP-MHP iktidarının toplumda örmek istediği korku duvarı çatladığını, şimdi sıranın o korku duvarını kadınların öfke ve isyanı, işçi sınıfı ve ezilenlerin birleşik mücadelesiyle tamamen tuzla buz etmek olduğunu vurguladı.

 

 

EN SON EKLENENLER