Pekin’e göre ABD Huawei’yi ortadan kaldırmak istiyor

Huawei, 5G teknolojisinde dünya lideri olarak değerlendiriliyor. ABD Başkanı Donald Trump yönetimi son aylarda, Huawei ekipmanlarının yasaklanması amacıyla ittifakları üzerindeki baskıyı arttırdı. Trump yönetimi, Huawei’nin Pekin ile işbirliği içerisinde olduğu ve siber güvenliği tehdit ettiğini savunuyor.

Çin’in açıklamasından önce ABD, Brezilya’dan Huawei’nin 5G teknolojisini ülkeye yerleştirmesine izin vermemesini istedi.

ABD’nin Brezilya Büyükelçiliği sözcüsü Todd Chapman, Brezilyalı O Globo gazetesine Çarşamba günü verdiği mülakatta, Brezilya’yı Huawei konusunda uyararak, sonuçları olacağını belirtti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, “ABD hakkaniyet ve karşılıklılığa çok bağlı ama pratikte diğer ülkelerin şirketleri hakim hale geldiğinde, Amerikan siyasi sınıfı bahane üretiyor ve onları tüm yollarla ortadan kaldırmak için devlet gücünü kullanıyor” dedi.

212 milyon nüfuslu Brezilya’nın bu yıl 5G ihalesini başlatması gerekiyordu ancak koronavirüs krizi nedeniyle 2021 yılına ertelendi.

Birleşik Krallık da Temmuz ayı ortasında aldığı bir kararla, güvenlik riskini gerekçe göstererek 5G ağında tüm Huawei ekipmanlarını çıkaracağını duyurmuştu.

EN SON EKLENENLER