Besiciler, zararına bile satamıyor

Küçükbaş hayvancılıkta ilk sırada yer alan Van’da, 2 milyon 500 bin hayvan bulunuyor. Savaş nedeniyle yüzlerce yayla ve meranın yasaklanması, köy ve mezranın boşaltılması sonucu köylerin terk edilmesi, hayvancılık sektörüne büyük darbe vurdu. AKP’nin Kuzey Kürdistan kentlerinde politikaları nedeniyle hayvan üreticilerinin zarar etmesine neden oluyor. Besicilerin zarar etmesinde en büyük nedenlerden biri de yem ve saman fiyatının yüzde 200 oranında zamlanması ve canlı hayvan ithalatı.

Van’da 30 yıldır hayvancılık yapan İdris Aslan, Kurban Bayramı için beslediği hayvanlarının ellerinde kaldığını söyledi. Günlerdir şehir merkezinde hayvanlarını satmaya çalıştığını dile getiren Aslan, hayvan bakmaya gelenlerin çok olduğunu ama alan olmadığını belirtti. Vatandaşta para olmadığı için kurbanlık hayvan alamadığını ifade eden Aslan, “Bu yıl durum çok kötü. Her geçen gün ekonomik olarak daha da geriye gidiyoruz. Beslediğimiz küçükbaş hayvanları bin ile bin 850 liraya satmaya çalışıyoruz. İnan ki zararına satmaya çalışıyoruz ama yine de alan yok. Her bir koyun bize 2 bin liranın üzerinde bir masraf bırakıyor. Bu durumda biz nasıl kazanacağız. Özellikle zamlar ve ekonomik kriz belimiz büktü” dedi.

Ekonomik krizden dolayı bayramlık kurban alamadığını belirten Sadık Ceylan ise aylardır işsiz olduğunu belirterek, “Biz ailece bu yıl kurbanlık hayvan almak istiyorduk ama alacak gücümüz yok. Hayvan sahiplerine göre hayvan fiyatları çok düşük ama bizde para olmadığı, bize çok yüksek geliyor” diye konuştu.

 

 

EN SON EKLENENLER