Almanya’da hastaneler ikinci dalgaya hazır

Alman Hastaneler Birliği, ülkedeki hastanelerin olası ikinci bir dalgaya karşı hazırlıklı olduğunu duyurdu. Birlik sorumlusu Georg Baum, Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada, “Boş yoğun bakım ünitelerimizin sayısı oldukça yüksek. Korunma ekipmanları konusunda da yılın başına oranla daha fazla stoğumuz var” dedi.

Hastaların tedavisi sırasında kazanılan tecrübelerin de ikinci dalgada doktorlara yardımcı olacağını belirten Baum, bu süreç içerisinde ortak çalışmalar yapıldığına, doktorların ek eğitimler aldığına ve hastaların hastaneye giriş sürecinin iyileştirildiğine dikkat çekti.

Almanya Hekimler Birliği Başkanı Klaus Reinhardt da ikinci salgın dalgasının atlatılabileceği konusunda iyimser. Reinhardt, “Yeni vaka sayısı artıyor, ama diğer ülkelerle kıyaslandığında rakamların düşük seviyede kaldığını görüyoruz” dedi. Ülkedeki sağlık sisteminin zor durumda kalmayacağını da sözlerine ekleyen Hekimler Birliği Başkanı, “İkinci dalga eğer birinci dalgadan çok farklı şekilde seyir etmezse insanların  tedavisinde bir sorun çıkmayacaktır” şeklinde konuştu.

Korona uygulaması araştırmaları kolaylaştırıyor

Diğer yandan uzmanlar, Almanya’da Robert Koch Enstitüsü tarafından geliştirilen ”Korona Uyarı Uygulaması” ile toplanan veriler yardımıyla salgın sürecini daha net izleyebiliyor. Cep telefonlarına şimdiye kadar 16 milyon 500 bin kez indirilen uygulama, kullanıcıları enfekte olmuş kişilerle biraraya geldiğinde uyarıyor.

Uygulama sayesinde elde edilen verilerle Almanya’da önümüzdeki haftalarda enfeksiyon grupları hakkında bir protokol de oluşturulabilecek. Berlin Humboldt Üniversitesi ve Robert Koch Enstitüsü’nden epidemiyolojist Dirk Brockmann, DW’ye yaptığı açıklamada, “İki hafta önce niceliksel olarak ilk analizleri yapmaya başladık ve elde ettiğimiz sonuçlar grip dalgalarını öngörmekte kullanılan verilere benzer çıktı” dedi. Uygulamanın salgının seyrini daha iyi öngörebilmek için uygun bir araç olduğunu belirten uzman “Bu süreci otomatik olarak devreye sokarak Almanya’nın gündelik ateş eğrisini çizebileceğiz” diye sözlerini sürdürdü.

AFP, epd, DW / NS, HS

© Deutsche Welle Türkçe

EN SON EKLENENLER