Lübnan’da ulusal yas: Beyrut’ta ölü sayısı 100’ü geçti

Lübnan Kızılhaç’ı Salı günü öğleden sonra Beyrut limanında meydana gelen çifte patlamada hayatını kaybedenlerin sayısının 100’ü geçtiğini bildirdi.

Patlamalarda 4 bini aşkın kişi de yaralandı. Bilançonun daha da ağırlaşabileceği belirtiliyor, zira halen kayıp kişiler aranıyor.

Öğleden sonra ilk patlamanın ardından gelen ikinci patlama çok daha güçlü oldu. Yayınlanan görüntülerde gökyüzünde, devasa bir mantar gibi dumanlar oluştuğu görüldü. Kilometrelerce uzakta binalar sallandı, camlar kırıldı.

Olay yerinde ise büyük bir felaket vardı. Yerel medyada yer alan tanıklıklardan birinde “atom bombası” benzetmesi yapıldı. Bazıları “mahşer günü” dedi.

Başbakan Hasan Diab, bu felaketin sorumlularının cezalandırılacağı sözünü verdi. Başbakan ayrıca dost ülkeleri yardıma çağırdı. Fransa tonlarca sağlık malzemesi gönderdi.

BİR DEPODA 2 BİN 750 TON AMONYUM NİTRAT

Patlamalar, yüksek derecede patlayıcı 2 bin 700 tonu aşkın amonyum nitratın stok edildiği limanda meydana geldi. Büyük torbalar içerisinde alınan amonyum nitratlar, zaten alev almış başka bir maddenin yanmasını sağlarken, tek başına patlamaları zordur.

Gümrük müdürü Bedri Dahir, Çarşamba günü yaptığı açıklamada amonyum nitrat deposunun yakınında bir havai fişek deposunun olduğuna dikkat çekti.

Hükümet bir amonyum nitrat yükünün tedbir alınmadan limanda stok edildiğine işaret ediyor. Başbakan Diab, “2750 ton olduğu değerlendirilen amonyum nitrat yükünün altı yıldır herhangi bir önleyici tedbir olmadan bir depoda bulunması kabul edilemez. Bu kabul edilemez ve sessiz kalamayız” dedi

AMONYUM NİTRATLI PATLAMALAR

Dünyada kaza veya kasıtlı olarak, amonyum nitrat kaynaklı çok sayıda trajedi yaşandı. Kazara ilk patlamalardan biri Almanya’nın Oppau bölgesinde 1921 yılında yaşanmış, 561 kişi hayatını kaybetmişti.

Fransa’da 21 Eylül 2001 yılında Toulouse’taki bir kimya fabrikasının deposundaki300 ton amonyum nitrat aniden patlamış 31 kişi hayatını kaybetmişti. Patlama 80 kilometrelik dairede duyulmuştu.

ABD’nin Teksas eyaletinde bir fabrikada 2013’te yaşanan patlamada 15 kişi öldü. 19 Nisan 1995’te Timothy McVeigh, iki ton amonyum nitrattan elde ettiği bir bombayı Oklahoma City’deki federal bir bina önünde patlatmış, 168 kişi ölmüştü.

EN SON EKLENENLER