Temmuz raporu: 98 gazeteci halen tutuklu

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), gazetecilerin Temmuz ayında da baskı ve yasaklamalara maruz kaldığını belirtti.

Rapora göre geçen ay hak ihlalleri RTÜK’ün 1 Temmuz’da Tele 1 ve Halk Tv’ye 5’er gün yayın durdurma cezasıyla başladı.

DFG, 60’ın üzerinde gazetecinin hakim karşısına çıktığı, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney ile Artı Tv’den Sibel Hürtaş’ın gözaltına alındığı, haber takibi yapan muhabirlerin saldırılara maruz kaldığı, haber sitelerine engellemeler getirildiği ve hak ihlallerinin yaşandığı cezaevlerine gazetecilerin girişine izin verilmediğini belirtti.

Sanal ağları hedef alan düzenlemelere de dikkat çeken DGF, bu adımı “milyonlarca insanın düşünce ve ifade özgürlüğünü gasp etme girişimi” olarak nitelendirdi.

Raporda, sanal ağlara getirilen yeni düzenlemenin, KHK’lerden dolayı işsiz bırakılan gazeteci ve basın emekçisi sayısında büyük bir artışa yol açma riski olduğu tepkisinde bulunuldu.

Raporda Türkiye’de 98 gazeteci halen tutuklu bulunduğu kaydedildi. DGF’ye göre Temmuz ayı içerisinde 2 gazeteci gözaltına alındı, 3 gazeteci saldırıya uğradı, 2 olayda gazetecilerin haber takibi engellendi, 4 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 3 gazeteci hakkında dava açıldı, 1 gazeteci cezalandırıldı, 64 gazetecinin yargılanması sürdü, 1 gazeteye 5 günlük ilan ve reklam cezası verildi, RTÜK tarafından basın kurumlarına 2 ceza verildi, 8 haber ve 124 URL adresine internet erişim engeli konuldu.

EN SON EKLENENLER