Sri Lanka’da seçimler: Rajapaksalar otoriterliğe doğru gidiyor

Ülkede Covid-19 salgını nedeniyle daha önce ertelenen ve 5 Ağustos’ta yapılan seçimlerde Başbakan Mahinda Rajapaksa’nın partisinin büyük çoğunlukla galip geldiği duyuruldu. Katılımın yüzde 70 civarında olduğu seçimlerdeki sonuçlara göre Sri Lanka Halk Cephesi (SLPP), 225 sandalyeden 146’sını kazandı. SLPP ile ittifak halindeki diğer partilerin ise 5 sandalye kazandığı öğrenildi.

Eski başbakanlardan Ranil Wickremesinghe’nin başında olduğu partinin sandalye sayısı 106’dan bire düşerken, Wickremesinghe de kendi seçim bölgesinde kaybetti.

Wickremesinghe’nin partisinden ayrılarak seçimlere katılan 1993’te Tamil Elam Kurtuluş Kaplanları’nın (LTTE) bir operasyonunda öldürülen dönemin devlet başkanının oğlu Sajith Premadasa’nın partisi ise yüzde 20 oyla 53 sandalye kazandı.

Tamil Ulusal İttifakı (TNA) adlı oluşum ise 16 sandalyeden 10 sandalyeye geriledi.

Seçimleri kazanan Mahinda Rajapaksa, LTTE savaşçılarına karşı birçok ülkenin desteğiyle 2009’da yürütülen katliam sırasında devlet başkanlığı görevini yürütüyordu. Günümüzde ise Mahinda Rajapaksa’nın kardeşi Gotabaya Rajapaksa geçtiğimiz kasım ayında devlet başkanı seçilmişti.

İki kardeşin edindiği parlamento desteği ile birçok anayasal değişikliği gerçekleştireceği bildiriliyor. Bunlar arasında devlet başkanlığı görevini iki dönemle sınırlayan anayasa maddesinin yanı sıra ülkedeki yerel yönetimlere daha fazla yetki tanıyan maddeler bulunuyor.

 

EN SON EKLENENLER