Cumartesi Anneleri, Ferhat Tepe için adalet istedi

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması için sürdürdükleri eylemlerinin 802’ncisini düzenledi. Bu haftaki eylem de koronavirüs salgını nedeniyle sanal medya hesapları üzerinden canlı yapıldı. Cumartesi Anneleri, 28 Temmuz 1993 tarihinde gözaltına alınarak kaybedilen ve daha sonra cenazesi bulunan Özgür Gündem Gazetesi’nin Bitlis muhabiri Ferhat Tepe için adalet talebinde bulunarak, faillerinin yargılanmasını istedi.

BABA TEPE: DEVLETİN ÇETELERİ KAÇIRDI

Tepe’nin babası İshak Tepe, şunları anlattı:
“28 Temmuz 1993 yılında oğlum Ferhat Tepe Özgür Gündem muhabiriyken, devletin kurduğu ve desteklediği çeteler tarafından kaçırıldı. Biz onu aramaya başladık. Aynı anda hem il emniyet müdürlüğüne hem Bitlis Valiliğine hem de Bitlis Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunduk” dedi. Kendisine gelen bir telefondan söz eden baba Tepe, konuşmasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bana telefon açan kişi ‘Bana bir milyar verin’ dedi. Hem fidye istedi hem de mensubu olduğum partiyi kapatmamı istedi. Bende oğlumun sesini istediğimi söyledim. Fakat oğluma vermeden telefonu kapattı ve ‘Bir daha aramayacağım’ dedi. Bunun üzerine bütün ilgili yerlere başvurduk ve bu telefon kayıtlarını gönderdim. Fakat şuana kadar bu bilgi ne araştırılmış ne de bana herhangi bir bilgi verilmiş değil. 20 yıl dava sürdü buna rağmen devlet bu katillerin ifadelerini hiç almadı.”

ANNE TEPE: OĞLUMUN KATİLİ KORKMAZ TAĞMA

Tepe’nin annesi Zübeyde Tepe de, “Oğlumun katili Korkmaz Tağma’dır. Bizim çocuklarımız o kaçırtıp, öldürmüştür. Zaman Gazetesi yazarıydı. Hala da mahkemeye çıkarılmamış ve hiçbir ifadesine başvurulmamıştır. Cumartesi anneleri olarak söylüyorum. Galatasaray bizim çocuklarımızın mekanıdır. Oradan vazgeçmeyeceğiz. Mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Tepe’nin kardeşi Ayşe Tepe Doğan da “Ferhat’ın katili Tuğgeneral Korkmaz Tağma yargılanıp cezalandırılana kadar davamızdan, kayıplarımızın mekanı olan Galatasaray’dan, hak hukuk arayışımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye belirtti.

TEPE’NİN HİKÂYESİ

Haftanın basın açıklaması metnini İHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sevil Turgut okudu. 19 yaşındaki Ferhat Tepe’nin, Özgür Gündem gazetesinin Bitlis muhabiri olduğunu dile getiren Turgut, “Özgür Gündem çalışanlarının infaz edildiği günlerde bölgede işlenen insanlığa karşı suçları haberleriyle kamuoyuna taşıyordu. Ferhat Tepe 28 Temmuz 1993 tarihinde Bitlis şehir merkezinde silahlı telsizli 3 kişi tarafından kaçırıldı.  Olayın hemen ardından DEP Bitlis İl başkanı olan baba İshak Tepe’yi telefonla arayan bir kişi, oğlunun hayatına karşılık DEP il örgütünü kapatmasını ve fidye vermesini istedi. İshak Tepe, telefondaki sesi Tatvan 6. Zırhlı Tugay komutanı General Korkmaz Tağma’ya benzettiğini kamuoyuna açıkladı” dedi.
Tepe Ailesi’nin, Bitlis Asayiş Şube Başkanlığı’na, Emniyet Müdürlüğü’ne, Valiliğe, Savcılığa, Başbakan’a, İçişleri Bakanı’na ve OHAL Valisi’ne başvurarak oğullarının bulunmasını istediğini sözlerine ekleyen Turgut, ancak Tepe’nin gözaltına alındığının inkar edildiğini söyledi. Tepe’nin cenazesinin 13 gün sonra bulunduğunu belirten Turgut, “8 Ağustos 1993 tarihinde Ferhat’ın cansız bedeni kaçırıldığı yerden yüzlerce km uzaklıktaki Elazığ Sivrice’de Hazar Gölü kıyısında balıkçılar tarafından bulunmuş.  Adli tıp uzmanı tarafından ayrıntılı bir otopsi işlemi yapılmadan pratisyen bir doktorun ölü muayenesi sonrasında ‘kimliği meçhul kişi’ olarak Elazığ Kimsesizler Mezarlığı’na defnedilmişti” diye belirtti.
Turgut, başvuruların ise sonuçsuz kaldığına dikkat çekti, AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin etkin bir soruşturma yürütülmediği yönünde karar verdiğini söyledi.

 

EN SON EKLENENLER