Kanada Arktikası’nın el değmemiş son buzul katmanı parçalandı

Kuzey Kutup Bölgesi’nin üstünde kalan Arktika’nın Kanada’daki kısmında bulunan buzullarda da küresel ısınma ile bağlantılı erimeler devam ediyor. Kanada Çevre ve İklimsel Değişiklikler Servisi (ECCC) tarafından yapılan son açıklamaya göre, Kanada Arktikası’nda bugüne kadar ısınmadan en az etkilenen buz katmanı olan Milne’den büyük bir buz kütlesi koptu.

ECCC’nin Twitter hesabından hafta başında yapılan açıklamaya göre, söz konusu buzul adası 79 kilometrekarelik bir alana sahip.

Açıklamaya göre, son 30 yılın ortalamasının 5 derece üstünde seyreden sıcaklıklar bu kopuştaki en önemli nedenler arasında.

Milne buzul katmanı, dünyanın en büyük adalarından olan Ellesmere Adası’na yapışık 6 buzul katmanından biri. Salı günü yine ECCC tarafından yayınlanan bir animasyonda ise, 30 Temmuz-4 Ağustos’ta gerçekleşen kopuş paylaşılmıştı. Buradan kopan dev buzul parçası, Milne buzul katmanının yüzde 40’ına denk geliyor.

Ottawa Üniversitesi uzmanlarından Luke Copland, Milne’nin bugüne kadar yapısında herhangi bir dönüşüm olmayan son buzul katmanı olduğuna da dikkat çekti. 

EN SON EKLENENLER