HDP cezaevlerine ilişkin Meclis Araştırması istedi

HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, CPT raporunda cezaevlerine ilişkin yer alan tespitler konusunda Meclis Araştırması talep etti.

Önergede tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamalarının araştırılması istendi.

talep edildi. Önergede, ayrıca insan hakkı ihlallerine ilişkin alınacak önlemlerin belirlenmesi de istendi.

İmralı’daki rejime de dikkat çekilen araştırma önergesinde “Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecridin yıllar boyunca çözüme kavuşturulmak bir yana giderek artırıldığı bilinmektedir. Uygulanan tecridin ‘güvenlik kaygısı’ ile açıklanmayacağı aşikardır. İmralı rejiminde mahpuslara uygulanan hücre hapsi uygulaması OHAL kaldırılmış olmasına rağmen devam ettirilmektedir” denildi.

Hasta tutukluların durumuna da yer verilen önergede, “Diyarbakır, Urfa, Silivri, Bakırköy, Metris ve Maltepe cezaevlerinde gerçekleştirilen ziyaretlerde de kapasite aşımı dile getirilmiştir. Nitekim çok sayıda yeni cezaevleri yapılmasına rağmen koğuşlardaki kalabalık nüfusun tek nedeni giderek otoriterleşen iktidardır. Korona salgının giderek yaygınlaştığı nazara alındığında koğuşların hala bu denli kalabalık olması mahpusları hastalığa karşı daha da çaresiz bırakmaktadır.” vurgusu yapıldı.

EN SON EKLENENLER