Van’da kültür sanat yasak!

Van Valiliği, OHAL sırasında başlayan eylem ve etkinlik yasağını, OHAL’in ardından da dört yıldır aralıksız bir biçimde sürdürüyor. 15 günde bir uzatılan eylem ve etkinlik yasağı son olarak 6 Ağustos 2020’de bir kez daha uzatıldı. Bu yasak kentte ki tüm sosyal, siyasal, kültürel yaşamı adeta durdurma noktasına geldi.

Valiliğin uyguladığı eylem ve etkinlik yasağı nedeniyle her yıl geleneksel olarak düzenlenen Van Kitap Fuarı ve Geleneksel Van Festivali gibi önemli kültür sanat faaliyetleri, dört yıldır düzenlenemiyor. Aryen Kültür Sanat Merkezi Eğitmeni Hüseyin Akdoğan, dört yıldır 15 Temmuz etkinlikleri dışında bir tiyatro etkinliğine bile izin verilmediğini hatırlatarak, şunları söyledi: “Bir milyon 300 bin nüfusa sahip bir kente nerden bakarsak 5 yıl oldu doğru dürüst bir kültür sanat organizasyonu olmamış. Bu da sistemin bu halk üzerinde uyguladığı bir asimile politikasıdır. Kürt siyaseti bugün yoğun bir baskı altındaysa kültür sanat konusunda da aynı politika uygulanıyor. Bu sadece Kürt illerinde uygulanıyor. Bu süre zarfında yapmak istediğimiz yüzlerce kültür sanat etkinliğimiz, valilik yada emniyet tarafında yasaklandı; sanatçılarımız gözaltıyla tehdit edildi, hatta bazı sanatçımız göz altına alındı.”

AKP’nin kentte istediği her türlü etkinliği düzenlediğini belirten Akdoğan, “Buradan anlıyoruz ki halkımıza ve bu halkın kültür sanatına, hatta yaşamına uygulanan özel bir politika söz konusudur. Kültür sanatın olmadığı yerde uyuşturucu olur, fuhuş olur, kumar olur” dedi.

 

 

 

EN SON EKLENENLER