İgêdat aşiretinden birlik beraberlik mesajı

Dêrazor’da yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya gelen İgêdat aşireti kanaat önderleri, toplantılarının ardından yaptığı açıklamada birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Dêrazor’un Siwêr kasabasına bağlı Beyda köyünde gerçekleşen toplantıya İgêdat aşireti ileri geleni yaklaşık 3 bin kişi, Dêrazor Sivil Meclisi Eş Başkanı Xesan Yûsif, QSD ve DAİŞ’le mücadele uluslararası koalisyonu temsilen heyetler de katıldı.

Toplantının ardından basına açıklama yapan Bakir aşireti lideri Ehmed Ebû Xewla, “Bölgemizde her geçen gün huzur ve güven tesis edilmeye devam ediyor. Yaşadığımız yerlerde fitne ve fesat olsun istemiyoruz. Bazı dış güçler bölgemizde karışıklık çıkarmak için uğraşıyor. Bölgedeki tüm güçler ve aşiretler bu çabaların karşısında durmalıdır” dedi.

Askeri güçler ve aşiretlerin bölgeyi savunması gerektiğini kaydeden Ebû Xewla şöyle konuştu: “Aşiretlerin DAİŞ’le mücadelede aldığı rolü selamlıyorum. Bazı kişiler QSD’nin yabancı güç olduğunu iddia ediyor. Bu gerçek değildir. QSD 2015 yılında Kuzey ve Doğu Suriye halklarını korumak için kuruldu. Minbic’den Irak sınırına kadar her yerden DAİŞ’i silip attı.”

Cizre Bûkimal Aşiretler Meclisi adına konuşan Ebû Hemed El Beqianî de “Bûkimal aşiretleri olarak Bakir aşireti ile aynı çizgideyiz. Bölgede yaşayan tüm halklara birlik olmaları çağrısında bulunuyoruz. Suriye’nin milislerden tamamen özgürleştirilmesi için uluslararası koalisyona askeri güçlerimize destek sunmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Begara aşireti adına konuşan Amir El Fadil, aşiretlere birlik olma çağrısında bulunarak, “Bölgede tutuklu bulunanların durumunun yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Suriye halklarının kanının dökülmesinde parmağı bulunmayanların bırakılması gerekiyor” dedi.

Aşiret liderlerinin isteği üzerine koalisyon adına da konuşma yapıldı. Koalisyon adına yapılan konuşmada bu tür toplantıların sürmesi gerektiği mesajı verildi. Bölgedeki sorunların konuşulması ve her kesimin birbirinin görüşünü bilmesi açısından yapılan bu tür toplantıların önemine vurgu yapılan konuşmada, zorlu süreçlerin aşılması için QSD’nin güçlendirilmesi gerektiği söylendi.

Güvenlik konusunda QSD’ye destek sunmaya devam edeceklerini vurgulayan koalisyon yetkilileri, aşiretlerin de QSD’ye tam destek vermesi gerektiğini ifade etti.

QSD’nin doğu bölgeleri komutanlarından Ronî Mihemed de çıkarılmaya çalışılan fitneye karşı aşiretlerle koordineli şekilde çalışacaklarının altını çizdi. Askeri güçlerin başarıya ulaşması için halkların birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Mihemed, “QSD, elinden geldiğince aşiretlerin isteklerini yerine getirmeye çalışacaktır” dedi.

 

EN SON EKLENENLER