Zilan’da 5. HES yapılıyor

Van’ın Erciş İlçesinde bulunan dereler üzerinde yeni HES yapımı için çalışmalar başladı.

Kürdistan tarihi ve coğrafyası için önemli yer olan Erciş ilçesi, AKP’nin hedefi olmaya devam ediyor. Erciş’te Zilan Deresi ve Deliçay su kaynakları bulunuyor. Zengin su kaynaklarına sahip olan bu bölgeler, tarım ve hayvancılık için ideal. Halkın da tek geçim kaynağı, tarım ve hayvancılık. Yeni HES ve barajlarla doğa katledileceği gibi tarım alanları yok olacak, insanlar göç etmek zorunda kalacak.

Zilan’da daha önce yapılan Koçköprü Barajı ile onlarca köy, binlerce dönüm tarım arazisi su altında kaldı. Zilan Katliamı kurbanlarının gömüldüğü toplu mezarlar, yapılan barajla su altında bırakıldı. Köylülerin geçim kaynağı olan kaplıca tesisleri, 2016’da dönemin Erciş Kaymakamı ve kayyumu tarafında yıktırıldı. Aynı kayyum, daha sonra tüm kaynakları 49 yıllığına AKP’li bir şirkete sattı.

İnci Kefali balığının üreme yerlerinin başında gelen Deliçay üzerinde daha Morgedik Barajı yapılmıştı. Binlerce dönüm tarım arazisi su altında kaldı, İnci Kefali nesli yok olma noktasına geldi. Deliçay doğasını yok etmeye kararlı olan AKP, şimdi de bu bölgede yeni HES çalışması yapıyor.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Gökakım Elektirik Üretim A.Ş. tarafından daha önce Zilan’da dört HES yapım tamamlamıştı. Aynı şirket şimdi de Ağaçören köyünde 5. HES yapımı için çalışma başlattı. Ön çalışma başlatan şirketin ilk amacı köylülerin arazisini ucuza almak. Şirket yetkilileri, yaklaşık bir aydır bu konu üzerinde çalışıyor.

EN SON EKLENENLER