Akar ve Güler yine Libya turunda

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Türk Genelkurmay Başkanı Güler, İhvanı Müslim çizgisindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile görüşmek için yine Libya’ya gitti.

Akar ve Güler’in UMH ile imzalanan “Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası kapsamında yapılan faaliyetleri yerinde incelemek üzere” Libya’ya gittiği açıklandı.

Akar ile Güler, Temmuz ayı başında da Libya’yı ziyaret etmiş ve ikili, burada Türk devletinin Libya’da kalıcı üs haline getirmek istediği El Vattiye üssünü ziyaret etmişti.

Hulusi Akar, Vattiye Üssü’nde daha önce Türk SİHA’ları tarafından imha edilen bir Rus helikopterinin önünde BBC’ye röportaj vermişti.

Akar, Libya’da yaptığı açıklamada, Osmanlı’nın Libya’daki işgalini hatırlatarak, “Sonuna kadar da burada olmaya devam edeceğiz(…) Bizim buradaki görevimiz askeri eğitim iş birliği ve danışmanlık” demişti.

Akar ile Güler’in ayrılmasından sonra 4 Temmuz günü Vattiye Üssü, “aidiyeti belirsiz” uçaklar tarafından hedef alınmış ve Türk hava savunma sistemleri (HSS) imha edilmiş ve bazı Türk askerleri de öldürülmüştü.

Hava saldırısını General Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) üstlense de saldırının Mısır, Fransa, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından gerçekleştirilme ihtimali uzun süre basında tartışılmıştı.

İşgalci Türk devleti, BM silah ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek Libya’ya askeri, ekonomik ve siyasi destek veriyor. Mevcut durumda Türk devletinin eğittiğin binlerce çete mensubu Libya’da bulunuyor. Bunlar arasında henüz çocuk yaşta olanların da olduğu bildiriliyor.

EN SON EKLENENLER