Grönland’daki buzul erimeleri: Artık geri dönülemez noktada

Communacations Earth and Environment adlı dergide yayınlanan Grönland buzullarına ilişkin araştırma, Ohio State Üniversitesi uzmanlarınca gerçekleştirildi.

Araştırmaya dair yapılan basın açıklamasında, Kuzey kutup bölgesinde büyük oranda buzullarla kaplı Grönland Adası’ndaki buz erimelerinin artık geri dönülemez düzeyde olduğuna işaret edildi. Buna göre, her yıl kar yağışlarıyla birlikte bölgede tutan buz tabakasının buzullardaki erimeyi telafi etmeyeceğinin altı çizildi.

ISINMA BUGÜN SINIRLANSA BİLE GERİ DÖNÜŞÜ YOK

Grönland’daki erime ile her yıl 500 gigaton (500 milyar ton) kadar buzulun okyanus sularına karıştığına dikkat çekilen araştırmada, “Buzuldaki erime, artık geri dönüştürülemez düzeye ulaştı” denildi.

Buzullardaki erimenin küresel ısınmanın doğrudan sonucu olduğu ifade edilen araştırmada, “Küresel ısınmadaki artış bugün durdurulsa bile Grönland’daki buz tabakasındaki daralma devam edecek” tespitine yer verildi.

Küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıldan bu yana 1 derece kadar artış gösterdiği biliniyor. Önlem alınmaması halinde 2050-2100 arasında en az 3-4 dereceyi bulacak ısınma artışı özellikle kutuplarda veya yüksek sıradağlarda daha fazla gelişiyor.

Isınmadan en fazla etkilenen bölgelerin başında gelen Grönland Arktik Okyanusu ile Atlantik Okyanusu’na kıyısı olan 2 milyon 166 bin kilometrekare bir alana sahip. Adanın yüzde 85’i buzullarla kaplı.

2000’LERE KADAR KAR YAĞIŞLARIYLA TELAFİ EDİLİYORDU

Son araştırma daha önceki diğer araştırmaların sonuçlarıyla da örtüşüyor. Araştırmalar, son 20 yılda birçok buzdağının kopması sonucu Grönland’daki buzul tabakasındaki buz miktarının azaldığını gösteriyor.

Grönland’da 1980 ile 1990’lı yıllardaki buz tabakası kaybı yıllık 450 gigaton yani 450 milyar ton kadar idi. Ancak 2000’li yıllara kadar söz konusu kaybın kar yağışları sayesinde yeniden kazanıldığı, bu tarihten itibaren ise yıllık ortalama 500 milyar ton olan buz kaybının artık kar yağışlarıyla telafi edilemediği de belirtiliyor.

TEK BAŞINA OKYANUS SEVİYESİNİ 10-12 SANTİMETRE YÜKSELTECEK

Grönland’daki erimenin sürmesiyle bu yüzyılda okyanus seviyelerinde yaşanacak artışın en önemli kaynağı olacağı vurgulanıyor. Daha önce Britanya’daki Lincoln Üniversitesi’nce yapılan bir araştırmada, erimenin durdurulamaması halinde Grönland’daki buzulların tek başına okyanus seviyesinin 10-12 derece artmasına neden olacak.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yayınlanan son veriler, okyanus seviyesinin 2100 yılına kadar 60 santimetre kadar yükseleceğini gösteriyor. Bu da Grönland’ın tek başına bu yükselişteki payının beşte bir kadar olabileceği anlamına geliyor.

Bunun sınırlanabilmesi için ise küresel ısınmaya neden olan sera etkili gazların salınımlarının azaltılması gerekiyor. Ancak başta Avrupa kıtası olmak üzere birçok ülkede gazların başında gelen karbondioksit (CO2) salınımları 1990’lı yıllardan bu yana düşerken, global düzeyde artış devam ediyor.

 

EN SON EKLENENLER