DTK-DBP heyetinden DİSK ve Agos’a ziyaret

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) başlattığı Demokratik Mücadele Programı’na destek sunmak için Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır’ın İstanbul’daki temasları sürüyor. Heyet, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyarete Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDK İstanbul Eş Sözcüsü Gurbet Aydoğan, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı eşlik etti. Heyeti ise DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan karşıladı.

‘DEMOKRATİK TÜRKİYE, ÖZGÜR KÜRDİSTAN’ VURGUSU

HDK Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, DTK’nin kapısına mühür vurulmasını hatırlatarak, “DTK her ne kadar bölgesel bir kongre gibi görünse de hem Türkiye’ye hem de Ortadoğu’ya umut vaat eden ve tüm halkın görüşlerini alarak kurulmuş bir kongre. Eğer bu faşist sistem DTK’de başarı elde ederse sıra tek tek bizlere gelecektir. Bizler de bu kapsamda görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.
DTK Eş Başkanı Leyla Güven de fiziki olarak farklı yerlerde olunmasına rağmen mücadelelerinin aktığı yerin aynı olduğunu dile getirerek, “Dolayısıyla bu mücadelelerin amacı tam demokratik bir Türkiye, bunun içerisinde özgür Kürdistan diyebileceğimiz, Kürtlerin kendilerini özgürce ifade edebileceği bir sistem açığa çıkarmaktır. Bunun için yıllardır mücadele veriyoruz” dedi.
“AKP iktidarı da giderek zulmünü arttırıyor” diyen Güven, “Sistem bütün faşizanlığıyla her alana sirayet ediyor. Bu mücadelenin doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi yok. Bu ülkede Kürt sorununu çözüme kavuşturmak ülke bütünlüğü içinde mümkündür. Bu herkesi kapsayan çoğulcu bir yasayla mümkündür” diye konuştu.

‘EMEK VE DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ BİRLEŞTİRMELİYİZ’

DİSK’in kuruluş amaçlarından birisinin emek mücadelesiyle demokrasi mücadelesini birleştirmek olduğunu ifade eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “İçinden geçtiğimiz tarihsel süreçte emek mücadelesi ile demokrasi mücadelesinin bütünlüğü daha da fazladır” diye belirtti.
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır da farklı zemin ve alanlardaki sorunların birbiriyle bağlantılı olduğu bir süreçten geçildiğine dikkati çekti. Bayındır, her zamankinden daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi.

AGOS’A ZİYARET

Heyet buradaki temaslarının ardından Agos gazetesine geçti. Heyeti Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan karşıladı.
Ermeniler ve Kürtlerin bu coğrafyada birbirlerini anlamaya çalışan iki halk olduğunu dile getiren Leyla Güven, “Yaşanan hukuksuzluklar karşısında birlikte hareket etmek gerekir.  Ape Musa ve Hrant Dink iki halkın bilge gazetecileri olarak katledildiler. Yani tarihi yok etmeye çalıştılar. İki halkın birçok ortak noktaları var” dedi.
HDP’li belediyelerin gasp edilmesini hatırlatarak konuşmasına başlayan Danzikyan ise, “Topyekûn bir baskı ortamı oluştu. Artık kimse nefes alamaz halde” vurgusunda bulundu.
Heyet temaslarının ardından HDP İstanbul İl Örgütü binasına geçti. Heyet öğleden sonra ise Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği’ni (TMMOB) ziyaret edecek.

EN SON EKLENENLER