İHD: Devlet tecavüzcü güçlerini koruyor

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, Batman’ın Beşiri ilçesinde Türk uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüzüne uğradıktan sonra 16 Temmuz’da intihar girişiminde bulunan ve tedavi edildiği hastanede dün yaşamını yitiren İ.E.’ye ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, İ.E.’nin daha önce kaleme aldığı mektubunun babası F.E. tarafından 27 Temmuz’da İHD Batman Şubesi’ne getirildiği ve başvuru yapıldığı belirtildi. F.E’nin başvuruyu Meclis İnsan Hakları Komisyonuna ilettiği de vurgulandı.

‘ASIL GERÇEK ÜNİFORMA VE ANLAYIŞI…’

Mektubun önemli delil olabileceği de kaydedilerek, şunlar ifade edildi:
“İ.E. topluma dayatılan ‘erkek egemen-feodal, militer’ anlayışlara karşı bedenini ölüme bırakmayı tercih etti. Henüz çocuk yaşta, henüz ergen bile değilken! İ. E’ye yaşatılan bu zulmün faili, kendinden öncekiler gibi, ‘İktidar Yargı’sının koruması altına alındı. İşlediği bu büyük suçun hesabını veremeyeceğinden emin olarak, yaşamını devam ettirdi. ‘Kadına Yönelik Şiddet Politiktir’ gerçeği, bir kez daha yüzümüze vuruldu. Ne iç hukuk, ne altına imza atılan uluslararası sözleşmeler, asıl gerçeği yansıtmıyordu. Asıl gerçek, Musa Orhan’ın ‘giydiği üniforma’ ve onun siyaseten ait olduğu anlayıştı.”

‘TÜRK YARGISI TECAVÜZCÜ ASKERLERİ KORUYOR’

Açıklamada, Orhan’ın devlet güçleri tarafından işlenen diğer cinsel işkence suçlarında olduğu gibi Türk yargısı tarafından korunduğuna değinilen açıklamada, şu ifadeler de kullanıldı:
“İ. E. artık kendisini ifade edemeyecek ancak, ardında bıraktığı mektup, biz kadınlara emanettir. Biz, İHD’li kadınlar olarak, bu mektubun arkasında, İ. E’nin yaşadığı mağduriyetin sözcüleri olmaya devam edeceğiz. Musa Orhan tutuklanmalıdır. İ. E. dosyası üzerindeki gizlilik kararı kaldırılmalıdır. Yargı makamı, her türlü baskıdan özgür olarak, iç hukuk ve İstanbul Sözleşmesini temel alarak, bir yargılama yapmalı ve Musa Orhan gereken en ağır biçimde cezalandırılmalıdır.”

YAKALAMA KARARI

Öte yandan yoğun tepkiler üzerine İ.E.’yi, tecavüz ederek ölüme sürükleyen Uzman Çavuş Musa Orhan hakkında yakalama kararı verildi.
Orhan, demokratik kamuoyunun tepkisi üzerine açığa alınmıştı. 

 

EN SON EKLENENLER