Amed’de gasp protesto edildi, talan anlatıldı

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yönetimindeki Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesinin birinci yılında Lise Caddesi’nde basın açıklaması düzenledi. Eyleme HDP’li milletvekilleri, il eşbaşkanları, görevleri gasp edilen belediye eşbaşkanları, belediye meclis üyeleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yöneticileri, Demokratik İslam Kongresi (DİK), Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği  (TUAY-DER), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER) ile Özgür Kadın hareketi (TJA) aktivistleri katıldı. Polis, açıklamanın yapılacağı marketin önünü barikatlarla kapattı. Türkçe ve Kürtçe “Kayyum İrade Gasbıdır” yazılı pankartlara da polis tarafından el konuldu.

‘DİRENİŞE DEVAM’ MESAJI

Basın metnini  okuyan Amed Büyükşehir Belediye (DBB) Meclisi Sözcüsü Halime Bayram, belediye bütçesi için kaynak yaratma çabalarının, başta İller Bankası olmak üzere devlet kurum ve kuruluşları tarafından engellendiğini kaydederek, “Diyarbakır halkının iradesi 19 Ağustos 2019 tarihinde bir kez daha devlet eliyle gasp edilmiştir. Demokrasi düşmanı yaklaşımları ile ün kazanan AKP/MHP iktidarı, faşizmi kurumsallaştırmayı istemektedir. Bizler demokrasi, eşitlik ve özgürlük isteyen halklar olarak bu faşist anlayışa karşı direnişimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Belediye binalarını zorla gasp edebilirsiniz ama bu halkın iradesini asla ele geçiremezsiniz. Bu bilinçle, bizler Diyarbakır’ın tüm seçilmişleri olarak halkımızla beraber olduğumuzu bir kez daha belirtiyoruz” dedi.  
Bayram, konuşmasının ardından rehin tutulan Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Dr. Adnan Selçuk Mızraklı’nın mektubunu okudu.
Eylemde Yenişehir, Sur ve Kayapınar Belediye eşbaşkanlarının, gasptan sonra belediye bünyesinde yaşanan yolsuzluklara ilişkin bilgileri paylaşmasıyla sürdü.

TALANI ANLATTILAR

Görevi gasp edilen Sur Belediyesi Eşbaşkanı Cemal Özdemir, Sur Belediyesi’nin kayyumlar eliyle 2 buçuk yıl içerisinde, 151 milyon 743 bin 819 TL borç altına sokulduğunu belirtti. Kayyum yönetiminin bu paranın önemli bir kısmını, Sur Müftülüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne harcadığını ifade etti. Özdemir, kayyumların her iki kuruma, kamera, TV gibi, 6 milyon 25 bin 169 TL değerinde hediyeler aldığı bilgisini paylaştı. Özdemir, ayrıca kayyumların kadın kurumları, çocuk kreşlerini kapatarak, bu kurumlara ait binaları dini cemaatlere devrettiğini belirtti.
Yenişehir Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Deviren ise 2016-2019 yılında tespit edilen yolsuzluklara ilişkin  bilgiler paylaştı. 178 milyon 333 bin TL borç altında belediyeyi devraldıklarını belirten Deviren, Yenişehir Belediyesi’nde gaspçı kayyum yönetiminin harcama kalemlerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:
“Temsili ve ağırlama harcamaları, 5 milyon 559 bin TL, devlet kurumlarına ve derneklere yapılan harcama, 30 milyon 369 bin TL, reklam, afiş, branda vb. yapılan harcamalar, 4 milyon TL, dış illere yapılan gezi harcamalarına, 1 milyon 712 bin TL, spor kulüplerine yapılan harcamalar 590 bin TL para aktarıldı.”
Deviren, faal olarak işletilen belediyeye ait taşınmazların çeşitli devlet kurumlarına tahsis edildiğini, halka ait malların yandaşlara peşkeş çekildiğini söyledi.
Görevi gasp edilen Kayapınar Belediyesi Eşbaşkanı Davut Kesen, 31 Mart 2019’da 234 milyon TL’lik borçla belediyeyi devraldıklarını belirtti. Kesen, belediyeye ait 19 taşınmazın diğer kurumlara tahsis edildiği bilgisini paylaşarak, bu taşınmazlara ait yenileme ücretlerinin belediye kasasından karşılandığını söyledi.

‘KAYYUMLAR KADIN DÜŞMANI’

Belediye eşbaşkanların ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Amed’in 3 ilçesinde var olan yolsuzluklarının sadece bir kısmının ifade edildiğini söyleyerek, kayyum politikalarının aynı zamanda kadın düşmanı politikalar olduğunu kaydetti.
Lice ve Ergani ilçelerinde de HDP ilçe örgütleri tarafından eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. 

 

EN SON EKLENENLER