Erdoğan’ın şikayetlerinden kurtulmak için yasa değiştiriyor

İsviçre’de yargı birimlerinin son yıllarda en çok yaptığı işlerden birisinin de Türk hükümetinin hukuk yardımı talebine cevap vermek olduğu öğrenildi. İsviçre’de yaşayıp Erdoğan rejimini eleştiren Kürdistanlı ve Türkiyelilerin yargılanması için Türk hükümetinin birçok kez girişimde bulunduğu belirtildi.

İsviçre Devlet Radyo-Televizyonu (SRF), sanal ağlarda paylaşımlardan dolayı Türk hükümetinin, ya PKK propagandası yapıldığı veyahut Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hakaret” edildiği gerekçesiyle 2016 yılından bu yana 30’ye yakın kişinin yargılanması talebiyle Bern yönetimine başvurduğunu bildirdi.

‘PKK İSVİÇRE’DE YASAK DEĞİL’ VURGUSU

İsviçre Adalet Bakanlığı kaynaklı haberi SRF “Erdoğan’ın İsviçre’deki uzun kolu” başlığıyla duyurdu. Haberde Türkiye’nin yargılanma taleplerinin çoğunun Bern hükümeti tarafından reddedildiğine dikkat çekildi. Bakanlığın reddetme gerekçelerinde PKK’nin İsviçre’de yasaklı bir örgüt olmadığı vurgusu yapılırken, “devlet başkanları ve hükümetlere hakareti” suç sayan yasanın da değiştirilmesi için düğmeye basıldığı belirtildi.

Söz konusu yasanın değiştirilmesi için Adalet Bakanlığı’nın Hukuk Komisyonu’nun çalışmalar başlatılırken, Erdoğan rejiminin şikayetlerinin önüne geçilmesi için bundan sonra “devlet başkanları ve hükümetlere hakareti” suç sayan anayasadaki maddenin kaldırılması üzerinde duruluyor. Daha önce de başını Almanya’nın çektiği bazı Avrupa ülkeleri de AKP’nin seçim öncesinde mitingler düzenlemesinin önüne geçmek için de yabancı siyasi partilerin propaganda yapmasını engelleyen bir yasa çıkarmıştı.

Diğer Avrupa ülkeleri gibi İsviçre’de de MİT’in artan faaliyetleri dikkat çekiyor. 2018 yılında İsviçre Başsavcılığı, Türkiye’nin Bern Büyükelçiliği’nde görevli Bern Basın Müşaviri Hacı Mehmet Gani ve Büyükelçilik 2. Katibi Hakan Kamil Yerge hakkında tutuklama kararı çıkartmıştı. Diplomat kimlikli her iki MİT ajanının bir iş insanını kaçırma hazırlığı yaptıkları belirtmişti. Şu anda her iki MİT ajanı İsviçre’ye girişleri sırasında gözaltına alınacaklar.

EN SON EKLENENLER