Kadınlar tecavüzcü devleti protesto etti

ŞIRNAK
Şırnak’taki açıklama Cizre’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir ve çok sayıda kadının katılımıyla sokakta yapılmak istendi. Polis, açıklamayı engellemek istedi. HDP’li vekil Nuran İmir ise valiliğin yasağını tanımadıklarını ve kadınlar olarak sokakta olacaklarını söyledi.
HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, açıklamaya başladı. Açıklamasında, kirli politikaların bugün değil yıllardır Kürt illerinde özel savaş politikası haline geldiğini belirterek, tecavüzcülerin aklama politikasına izin vermeyeceklerini söyledi.
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de şunları söyledi:
“Kadınları engelleyeceğinize içinizdeki tecavüz kültürünü bitirin. Kadınları engelleyeceğinize Türkiye halklarının demokratikleşmesi için yıllardır koyduğunuz yasakları kaldırın. İktidara sesleniyorum; bugün Türkiye ve Kürdistan’da en çok söylediklerinizin altında eziliyorsunuz. Bugün burada yaşanan tecavüz kültürünün katliam kültürünün devlet politikası olduğunun görüntüsüdür. Bugün işkence, tecavüz, katliam yapan devlet yetkililerini bakanlar, valiler korumak için elinden geleni yapıyor. Evet, tecavüz ediyor, bakanı savunuyor. İşkence yapıyor, valisi savunusunu yapıyor. Kadınlar asla vazgeçmeyecek. Bu zihniyetinize karşı kadınlar haklarına her yerde sahip çıkacaklar. Tecavüz ve kirli zihniyetiniz bitene kadar kadınlar mücadele etmeye devam edecekler.”
Aydeniz, “Buradan Türkiye halklarına bir kez daha sesleniyorum; burada, Kürdistan’da yapılan politik bir yönelimdir ve tecavüz kültürüdür. Sonuna kadar haklarımızın arkasında duracağımızı, bir gün bile sokakları boş bırakmayacağımızı, bu tecavüz kültürüne karşı boyun eğmeyeceğimizi söylüyorum. Burada yürütülen yönelimin 100 yıllık kirli politika olduğunu biliyoruz. Kürt kadınlarının katliamlarına sessiz kalmamaları gerektiğini vurgulamak istiyorum” dedi.

ANKARA
Ankara Kadın Platformu üyeleri,  İpek Er’i ölüme sürükleyen tecavüzü protesto etti. Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL SEN) Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısı öncesi salona “Erkekleri aklama yargıla, İstanbul Sözleşmesini uygula” pankartı asıldı.
Platform adına konuşan Zeynep Ülger, “Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok, tecavüzü aklamanıza izin vermeyeceğiz demek için toplandık” diye konuştu.
İpek Er’nin yaşamını yitirmesinin ardından Musa Orhan’ın ancak sanal medyadan yükselen tepkiler ve kadınların mücadelesi sonucu tutuklandığını dile getiren Ülger, “Zeynel Abakarov, Hasan Bilgili, Şirin Ünal gibi sayısız şüpheli yargılanmadan, ceza almadan aramızda dolaşıyor. Çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz suçlarının tüm Türkiye’de büyük bir sorun olduğunu biliyoruz. Ancak Kürt kentlerinde, özellikle devlet bu istismar ve tecavüz olaylarına göz yumuyor” dedi.
Dersim, Şırnak, Ağrı, Mardin başta olmak üzere Kürt illerinde devlet güçleri eliyle gerçekleştirilen tecavüz ve cinsel istismar olaylarını anımsatan Ülger, şunları söyledi: “Failler tutuklanmayıp, adeta sırtları sıvazlanarak serbest bırakıldı. Arkasında devleti gören kolluk eliyle gerçekleşen tecavüz ve cinsel saldırı olayları cezasızlık ile sonuçlandığı için daha fazla yayılmaya devam ediyor. Çok açık ki devlet taciz ve tecavüzü örtüyor, tacizciyi koruyor. Oysa devletin görevi suçu aklamak değil, tecavüzcüyü tutuklamaktır. Cinsel istismar ve tecavüz failleri cezalandırılmadıkça, bu tür suçlar artmaya devam edecektir.”
İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmek istenmesine dair de konuşan Ülger, “Biz kadınlar, bedenimize yönelik her türlü saldırılara karşı, taciz, tecavüz ve istismar suçlarına karşı her alanda, her platformda sesimizi yükseltmeye; birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diye belirtti.

MERSİN
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), Batman’da Türk uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüz ederek ölüme sürüklediği İpek Er için açıklama yaptı. Parti binasında yapılan eylemde konuşan HDP Mersin Kadın Meclisi Sözcüsü Gülay Şen, İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması durumunda tecavüz faili Musa Orhan’ın ilk şikayette gözaltına alınacağını belirtti.

HATAY
İskenderun Emek ve Demokrasi Platformu da HDP İskenderun İlçe Örgütü’nde açıklama yaptı. Kadınlar adına konuşan Fatma Güreş, “Kirli siyasetin kadın bedeni üzerinde tezahürüne asla izin vermeyeceğiz” dedi. Yaşanan durumla, hukukun üstünlüğü, anayasal güvencelerin bir kez daha eril siyaset tarafından yok sayıldığını belirten Güreş, “Yargı makamı, her türlü baskıdan özgür olarak, iç hukuk ve İstanbul Sözleşmesini temel alarak bağımsız bir yargılama yapmalı hem Musa Orhan’ı hem de temsil ettiği zihniyeti yargılamalıdır” diye kaydetti.

MARDİN
TJA ve HDP Kadın Meclisi, Mardin ve ilçelerinde de devletin tecavüzcü politikasını protesto etti. Eylemlerde “Bu tecavüzcüleri neden koruyorsunuz? Kürt kadınları şahsında tüm topluma yönetilmiş ve sistemleştirilmeye çalışılan bu tecavüz kültürüne karşı tüm kadınlar olarak mücadele edeceğiz” denildi. 

EN SON EKLENENLER